Amerikaanse topper krijgt forse opslag in Rusland om net níet te basketballen

Diana Taurasi.
getty Diana Taurasi.
Diana Taurasi, een van de beste basketbalsters ter wereld, heeft van haar Russische club UMMC Ekaterinburg om een wel heel vreemde reden een fikse salarisverhoging gekregen.

De 32-jarige Amerikaanse hoeft hiervoor niet meer te spelen en te trainen, maar net minder. Ekaterinburg betaalt Taurasi extra als ze dit jaar de Amerikaanse profcompetitie WNBA, de NBA voor vrouwen, overslaat. Ze komt daarin sinds 2007 uit voor Phoenix Mercury en werd drie keer kampioen. Taurasi combineert de WNBA al zes jaar met het spelen in een competitie in Europa. Niet alleen in Rusland, ook in Turkije.

De speelster heeft met het verzoek van de Russen ingestemd. "Ze hebben me gevraagd deze zomer rust te houden", legt ze uit in een open brief aan de Mercury-fans. "Ik moet aan de toekomst denken. Als ik straks niet meer speel, wil ik ook voor mezelf en mijn familie kunnen blijven zorgen.''

Het bedrag dat ze extra krijgt is niet bekendgemaakt, maar zal ten minste zo hoog zijn als de 108.000 dollar, zo'n 95.000 euro, die Taurasi per seizoen bij Mercury verdient. De schatting is dat ze in een jaar in Rusland meer dan 1,5 miljoen dollar opstrijkt.