Na meer dan 35 jaar bergt hij zijn palet écht op: Jean-Michel Saive (49) zet punt achter indrukwekkende carrière

belga
Jean-Michel Saive (49) zal na een carrière van meer dan 35 jaar zijn palet definitief opbergen. De beste Belgische tafeltennisser aller tijden werd onder meer 25 keer Belgisch kampioen, 1 keer Europees kampioen en prijkte 515 dagen op de eerste plaats van de wereldranglijst. Op 9 mei speelt Saive z’n laatste competitiewedstrijd tegen Etoile Basse Sambre.

De Luikenaar nam op 3 december 2015 afscheid van het internationale tafeltennis. Hij bleef wel nog actief bij z’n club Logis Oudergem. Met hen veroverde Saive in de nadagen van zijn carrière nog vier landstitels en vijf Belgische bekers. Dit seizoen liep het mede door blessures vaak stroef. De grote ‘Jean-Mi’ werd meermaals geconfronteerd met de nederlaag. “We hadden een vermoeden dat Saive deze beslissing op het einde van het seizoen ging nemen”, verduidelijkt Marc Deby, persverantwoordelijke van Logis Oudergem. “Enkele weken geleden heeft hij de knoop doorgehakt. Ik denk dat zijn recente blessures aan de enkel en de rug en zijn verschillende verantwoordelijkheden bij het IOC en BOIC (vicevoorzitter van Raad van Beheer red.) hebben meegespeeld in deze beslissing.”

BELGA

‘Jean-Mi’ zal de geschiedenis ingaan als een van de grootste Belgische sporters aller tijden. Hij heeft het tafeltennis op de kaart gezet in België. Mondiale bekendheid viel Saive ook te beurt. In China - waar tafeltennis de nationale sport is - zijn ze gek van ‘Saïfou’. “Het leven van een professionele sporter vraagt veel opofferingen, maar ik heb altijd veel plezier aan mijn sport beleefd”, zei Saive ooit. Hij beoefende zijn sport met een grote passie en doorzettingsvermogen. Het was een sportcarrière om van te dromen en al op jonge leeftijd nam ze een hoge vlucht.

Het icoon Jean-Michel Saive kwam voor het eerst aan de oppervlakte in 1984, met een Europese titel bij de cadetten. Op 15-jarige leeftijd werd hij in 1985 Belgisch kampioen enkelspel bij de seniores. In 2014 boekte het fenomeen zijn 25ste (!) en laatste Belgische titel. Niemand zal wellicht ooit beter doen. Op Belgisch niveau was Saive ongenaakbaar, maar ook internationaal ging hij met de prijzen aan de haal. Zijn broer Philippe had meer talent, maar ‘Jean-Mi’ zijn doorzettingsvermogen en drang om te winnen waren veel groter. Samen stuwden ze het Belgische tafeltennis en de nationale ploeg (onder meer met zilver op WK landenteams in 2001 red.) naar hogere sferen. Na een uitstekend toernooi haalde ‘Jean-Mi’ de WK-finale in 1993. Maar na een thriller moest hij de titel aan de Fransman Jean-Philippe Gatien laten. 

belga

Zijn ‘revanche’ nam Saive één jaar later in Birmingham in de EK-finale. Hij versloeg zijn eeuwige Zweedse rivaal Jan-Ove Waldner in de finale. Ondertussen was Saive ook nummer één van de wereld, een positie die hij bijna twee jaar (515 dagen) kon vasthouden. Met de Olympische Spelen heeft ‘Jean-Mi’ een haat-liefdeverhouding. Sportief was zijn beste resultaat een kwartfinale in Atlanta 1996, het wou dus nooit echt lukken. Maar naast twee keer vlaggendrager (1996 en 2004) heeft hij wel zeven keer tussen 1988 en 2012 - een Belgisch record - deelgenomen aan het mondiale evenement. In 1991 ontving Saive ook de Nationale trofee voor Sportverdienste en de titel van Sportman van het Jaar. Op clubniveau boekte Saive z’n grootste successen met La Villette Charleroi. Elke Europese thuismatch werd in een volgepakte Spiroudome live uitgezonden door de RTBF. Zeven keer (1994, 1996, 2001, 2002, 2003, 2004 en 2007) slaagden Saive en co. erin om de prestigieuze Champions League tafeltennis te winnen.

Naast een topatleet is Saive ook een geboren entertainer. In 2014 verzorgde hij samen met de Taiwanees Chuang Chih-Yuan het spektakel op een exhibitietoernooi in Taiwan. De wedstrijd ging viraal en werd omschreven als ‘de meest hilarische tafeltenniswedstrijd aller tijden’. Met Philippe Saive organiseert ‘Jean-Mi’ regelmatig nog exhibitiewedstrijden in België. U zal hem na zijn carrière dus nog aan het werk kunnen zien.

Saive is altijd een groot sportliefhebber geweest. Sinds enkele jaren wil hij ook op beleidsvlak zijn stempel drukken. De Luikenaar zetelt onder meer in de atletencommissie van het IOC en EOC en is vicevoorzitter van de Raad van Beheer van het BOIC. Twee jaar geleden deed hij een gooi naar het voorzitterschap van de ITTF (Internationale tafeltennisfederatie). Onze landgenoot moest toen nipt de duimen leggen voor de Duitser Thomas Weikert. Voor zijn laatste sportieve kunststukje zal u op 9 mei (20 uur) moeten afzakken naar de sporthal van Oudergem. Daar zal ‘Jean-Mi’ het met Logis Oudergem opnemen tegen Etoile Basse Sambre. Het afscheid van een tafeltennislegende...

Photo News2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Geert Volckaerts

    Topatleet!

  • Godfrey Vaes

    Moest dit tennis geweest zijn, was hij de grootste Belg ooit met deze prestaties...