Minder skiongevallen en meer pechgevallen tijdens krokusvakantie

gettyimages.be
Hoewel de krokusvakantie nog niet voorbij is, maakt VAB-Reisbijstand vandaag al een balans op. De mobiliteitsclub noteert 12 procent meer pechgevallen door de slechte weersomstandigheden in de wintersportbestemmingen, maar 10 procent minder skiongevallen. Mobiliteitsorganisatie Touring had 7 procent minder medische tussenkomsten voor skiërs, maar zag het aantal technische tussenkomsten stijgen met 5 procent. Touring benadrukt dat de aantallen nog kunnen veranderen, aangezien er in principe nog zeer veel oproepen zijn tijdens de terugtocht van de vakantiegangers dit weekend. Alarmcentrale Mutas spreekt van 15 procent meer oproepen dan vorig jaar.

Vooral in Oostenrijk (+18 procent), Frankrijk (+16 procent) en Duitsland (+9 procent) moest VAB vaker tussenbeide komen voor wagens die zich vastreden in de sneeuw, die problemen hadden om de berg op te geraken of problemen hadden met hun sneeuwkettingen.

De sneeuw in de skigebieden was van topkwaliteit, waardoor VAB niet alleen 10 procent minder skiongevallen noteerde, maar ook minder ernstige ongevallen: tot vrijdagochtend moesten er door VAB 29 procent minder repatriëringen uitgevoerd worden. VAB had deze krokusvakantie een primeur wat betreft skiongevallen: het moest tussenkomen voor een skiongeval in Iran.

VAB tekende wel een stijging van 13 procent op van het aantal zieken deze krokusvakantie, wat te verklaren valt door de griepepidemie.

Touring Reisbijstand noteert een daling van 7 procent van het aantal skiongevallen. Er werden 32 personen gerepatrieerd tegenover 37 vorig jaar. Er waren wel 5 procent meer technische interventies voor pannes en auto-ongevallen. Er werden 33 voertuigen gerepatrieerd tegenover 30 vorig jaar.

Touring noteerde wel een stijging voor medische oproepen vanuit de zonnige gebieden van 20 procent. Touring kreeg vooral oproepen uit Tunesië, Dubai en Thailand.

De Belgische mutualistische alarmcentrale Mutas behandelde ongeveer 1.200 medische bijstandsdossiers. Ongeveer 80 procent zijn wintersportdossiers en 20 procent komt uit de zonbestemmingen. De opgelopen letsels zijn vooral luxaties, distorsies en ligamentletsels aan de knie. Daarnaast ook veel breuken van onderbeen, enkel en schouder. Verder nog kneuzingen en lichtere breuken aan pols, hand en onderarm. "Dit beeld wijkt niet af van de vorige jaren", klinkt het.

Tegen het einde van de krokusvakantie zal Mutas een honderdtal onfortuinlijke landgenoten naar België gerepatrieerd hebben. Een tiental patiënten wordt nog in de loop van de volgende dagen naar huis gebracht.