Michel Louwagie: "Beste WK sinds Perth 1998"

BELGA
De Belgische delegatie mag met drie finales, zes halve finales, zeven top tien noteringen en acht Belgische records tevreden terugblikken op het WK zwemmen in het Russische Kazan, dat zondag aan zijn laatste dag toe was. "Dit was voor België het beste WK sinds 1998, toen Frederik Deburghgraeve wereldkampioen werd", zo verklaarde Michel Louwagie, voorzitter van de Belgische zwembond. "Ik ben enorm blij met de prestaties van onze zwemmers."

Twee van hen haalden een finale: Pieter Timmers op de 100m vrij en Louis Croenen op de 200m vlinder. Beiden werden zevende in de eindstrijd. "Timmers heeft bevestigd wat hij in het verleden al liet uitschijnen", aldus Louwagie. "Croenen heeft al het goede dat wij allang zagen aan de buitenwereld getoond. Hij is zonder twijfel het grootste Belgische talent sinds Deburghgraeve." Samen met Dieter Dekoninck en Glenn Surgeloose haalden Timmers en Croenen ook de finale van de 4x200m vrij. "Zesde worden bij de mannen is een fantastisch resultaat voor een klein land zoals België."

Drie andere zwemmers bereikten de halve finales: Fanny Lecluyse (50m, 100m en 200m schoolslag), Kimberly Buys (50m en 100m vlinderslag) en François Heersbrandt (50m vlinderslag). "Fanny kwalificeerde zich voor de halve finales door drie Belgische records te zwemmen", vervolgde Louwagie. "Ze heeft echt fantastische chrono's gerealiseerd. Die zijn een beloning voor haar doorzettingsvermogen. Kimberly werkt al verschillende jaren erg hard en was daarvoor nog niet beloond. En de 50m vlinder van Heersbrandt was geweldig."

Na het WK in Kazan mag de Belgische delegatie hoopvol uitkijken naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro. "We mogen tevreden zijn. We hebben een stap vooruitgezet en moeten op dezelfde manier voortdoen. Ik ben ervan overtuigd dat de resultaten van Kazan de atleten nog meer zullen motiveren om zich goed voor te bereiden", besloot de voorzitter van de Belgische zwembond.