Mestdagh tekent bij en maakt achttienkoppige preselectie voor EK basket bekend

BELGA
Bondscoach Philip Mestdagh heeft vanmiddag in de gebouwen van sponsor Crelan in Anderlecht een achttienkoppige voorselectie bekendgemaakt voor het EK vrouwenbasket, dat van 27 juni tot 7 juli in Servië en Letland gehouden wordt. In de marge werd aangekondigd dat Mestdaghs contract met één jaar verlengd is.

In vergelijking met een eerste voorselectie die begin april gemaakt werd, is enkel Manon Grzesinski (Castors) er niet meer bij. Hind Ben Abdelkader, die in de WNBA bij Chicago Sky actief is, maakt haar wederoptreden in de selectie. Vorig jaar op het WK in Tenerife was de point guard er niet bij. Power forward Celeste Trahan-Davis (Castors) werd in de voorselectie opgenomen, maar kan op het EK niet in actie komen. De Amerikaanse vertoeft inmiddels zes jaar in ons land en dus werd twee jaar geleden de naturalisatieprocedure opgestart. Inmiddels is het papierwerk echter nog niet in orde. Aan de stage kan Trahan-Davis probleemloos deelnemen om alvast wat ervaring op te doen, maar op de eindronde zal ze er dus niet bij zijn. Ook Ann Wauters zit in de preselectie. De 38-jarige leading lady van het Belgische vrouwenbasket heeft de voorbije maanden aan het herstel gewerkt na een knieoperatie, maar is wel optimistisch wat betreft haar speelkansen op het EK, waarvoor de verwachtingen vrij hoog liggen.

De Belgische vrouwen werden derde op het EK in 2017 in Praag en vorig jaar vierde op het WK in Tenerife. België verloor echter zijn status als reekshoofd bij de loting en kwam zo in de groep des doods uit bij Rusland, Wit-Rusland en gastheer Servië. De Cats beginnen aan het EK in Servië in Zrenjanin tegen Rusland op 27 juni om 17u45. Op 28 juni om 17u45 moet de ploeg van Philip Mestdagh het opnemen tegen Wit-Rusland en tenslotte werken ze hun laatste wedstrijd in de poulefase af tegen gastheer Servië op 30 juni om 20u30.

Mikken op top zes

Een loodzware groep dus voor de Cats. Over medailles wordt er momenteel dan ook nog niet gesproken, iets minder dan anderhalve maand voor de start van het toernooi. “Ons hoofddoel op het EK is dan ook een stek in de top zes, want die geeft toegang tot het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio”, verduidelijkte assistent-bondscoach Pierre Cornia woensdag tijdens een persmoment in Anderlecht.

Ook bondscoach Philip Mestdagh schat de tegenstand op het EK erg sterk in. “We zitten in groep D en daarvan kunnen we toch stellen dat het de groep des doods is. Maar uit onze voorbije campagnes hebben we vertrouwen geput en tegen die grote landen moeten we toch durven spelen met geloof in eigen kunnen. Door onze resultaten worden we ook wel wat uit onze rol van underdog gepusht. Zo’n zware groepsfase opent ook wel perspectieven, want dan ben je wel voorbereid op de eventuele sterke tegenstand in de volgende rondes van het toernooi”, aldus Mestdagh, die achttien speelsters opnam in de voorselectie.

“Vrijdag starten we onze voorbereiding met dertien speelsters. Julie Allemand speelt met Lyon nog de play-offs in Frankrijk en in Turkije is dat het geval met Kim Mestdagh bij Fenerbahçe. Na die play-offs reist Kim echter meteen af naar Washington om daar bij de Mystics Emma Meesseman te vergezellen en ook Hind Ben Abdelkader (Chicago Sky, red) en Lore Devos (Colorado State University) zitten nog in de Verenigde Staten.”

Ook het oefenprogramma ligt intussen vast. Wat opvalt is dat er heel wat toplanden bij de sparringpartners zitten. “Onze status is veranderd: nu worden wij gevraagd om wedstrijden te spelen. Daardoor hebben we meer keuze, wat zich vertaalt in sterkere oefenpartners. Daarbij komt ook nog eens dat we dankzij het BOIC op stage kunnen in Japan. Het stagegedeelte in België wordt de zwaarste brok van de voorbereiding. Daarna wordt het afbouwen richting het EK.”

Het oefenkamp in Japan wordt gehouden van 25 mei tot 3 juni, met twee oefenwedstrijden tegen het gastland, op 31 mei en 2 juni. Van 6 tot 10 juni is er een trainingskamp in Spanje, met daarin een wedstrijd tegen Italië (8 juni) en een nog te bepalen tegenstander (9 juni). Van 14 tot 16 juni is er een toernooi in Brussel met wedstrijden tegen Spanje (14 juni), Canada (15 juni) en China (16 juni). De voorbereiding wordt afgesloten met twee duels tegen Italië: op 21 juni in Wevelgem en de uitwuifwedstrijd van een dag later in Kortrijk. Op 24 juni vertrekken de Belgian Cats naar Servië.

De eerste van elke poule kwalificeert zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De tweede en derde van de groep zullen barragewedstrijden moeten spelen om naar de volgende ronde door te stoten. Voor de Belgen zou dit tegen de tweede of derde uit poule C zijn. Die bestaat uit Hongarije, Turkije, Italië en Slovenië.

Het EK vindt plaats in Letland (in hoofdstad Riga) en in Servië (in Nis en Zrenjanin). De barrages worden gespeeld in Riga en Belgrado en vanaf de kwartfinales worden de wedstrijden afgewerkt in Belgrado. De eerste zes landen op het EK 2019 mogen in een onderling toernooi uitmaken wie zich plaatst voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020.

Philip Mestdagh tekende bij als bondscoach van de Belgian Cats tot na het EK van 2021. Hij volgde in 2015 Daniel Goethals op, met als eerste opdracht de kwalificaties voor het EK 2017. Op dat EK in Praag behaalden de Belgian Cats de bronzen medaille. Een jaar later volgde de kers op de taart met een vierde stek op het WK. Zijn vorige verbintenis zou na de Olympische Spelen van komend jaar in de Japanse hoofdstad Tokio aflopen.

Ann Wauters werkt in de luwte aan comeback: “Emotionele rollercoaster”

Na een operatie aan de linkerknie in november vorig jaar was het voor Ann Wauters een race tegen de klok om tijdig fit te geraken voor het EK vrouwenbasket. “Het is een lang proces geweest, waarschijnlijk het moeilijkste dat ik ooit heb moeten doen: ineens wou mijn lichaam niet meer doen wat ik wou. Het is dus echt een emotionele rollercoaster geweest”, bekende Wauters tijdens een persmoment. “De voorbije weken heb ik echter al heel wat op het terrein gestaan met de coach en merkte ik dat ik veel vooruitgang geboekt heb. Vrijdag hoop ik al een groot deel van de training te kunnen meedoen.”

Met een bronzen medaille op het vorige EK en een vierde plaats op het WK van vorig jaar in Tenerife is België intussen zijn rol van underdog kwijt en wordt er ook wel naar ons land gekeken. “De weg naar de wereldtop is lang en lastig, maar wereldtop blijven, is nog moeilijker. Op de twee vorige toernooien hebben we onszelf overtroffen en dat willen we nu opnieuw doen, door basket te spelen waarin het team voorop staat. Hard werken heeft ons geleid naar het vorige succes en dat zal vanaf vrijdag opnieuw moeten beginnen. Onze groep heeft er zin in.”

Preselectie:

Julie Allemand (Lyon ASVEL/Fra), Hind Ben Abdelkader (Chicago Sky/VSt), Marjorie Carpréaux (Kangoeroes Mechelen), Antonia Delaere (Nantes/Fra), Lore Devos (Colorado State University/VSt), Serena-Lynn Geldof (Namen), Kyara Linskens (Gorzow/Pol), Emma Meesseman (Washington Mystics/VSt), Hanne Mestdagh (Namen), Kim Mestdagh (Washington Mystics/VSt), Heleen Nauwelaers (Bembibre/Spa), Hatty Nahwezi-Bende (Rioja/Spa), Jana Raman (Valencia/Spa), Elise Ramette (Sint-Katelijne-Waver), Laure Resimont (Tarbes/Fra), Julie Vanloo (Townsville Fire/Aus), Celeste Trahan-Davis (Castors Braine), Ann Wauters

BELGA1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc VOETS

    GIRL POWER mixed with experienced WORLD LEAGUE- players! Go go go!