Kersvers IAAF-voorzitter Coe is eregast op Memorial

REUTERS
Sebastian Coe, de nieuwe voorzitter van de Internationale Atletiekbond IAAF, zal op vrijdag 11 september ontvangen worden als eregast tijdens de Memorial Van Damme. Het wordt voor de Brit zijn eerste officiële afspraak in Europa.

De Memorial en Coe hebben een mooie geschiedenis samen, legt de organisatie van de Brusselse meeting uit in een persbericht. De eerste Memorial in 1977 was voor Coe ook de eerste buitenlandse meeting. De toen nog onbekende Brit werd door organisator Wilfried Meert nog last-minute aan het startveld van de 800 meter toegevoegd en hij werd meteen derde. Het jaar daarop won hij die 800 meter en dat betekende meteen zijn internationale doorbraak.

Wereldrecord
In 1981 kwam Coe in Brussel toe en zei het wereldrecord op de Mijl te willen breken. Zijn rivaal Steve Ovett had zijn record net afgesnoept en dat zinde Coe niet. Hij liep een schitterende wedstrijd en deed ruim een seconde van het record af. Het was meteen ook het eerste wereldrecord op de Memorial en dat gaf de meeting ook weer een hele nieuwe dimensie. "We mogen wel stellen dat het in Brussel voor ons beiden samen begonnen is", stelt Wilfried Meert.

Fenomeen
Ook na zijn carrière kwam Coe nog geregeld naar Brussel. Zo was hij in 2006 getuige van het nieuwe wereldrecord van de Kenianen op de 4x800 meter, tot dan ook 'zijn' record. "Coe is een fenomeen als atleet, als mens en als leider", zegt Meert. "De Memorial kijkt er dan ook enorm naar uit met hem samen te werken en onze sport terug sterker te maken voor de toekomst."