Meer controverse na historische UFC-kamp kan moeilijk: verliest Georgiër hier nu het bewustzijn of niet?

rv
Wat betreft controversiële eindes van een kamp, kon Ricky Simon versus Merab Dvalishvili tellen het voorbije weekend tijdens UFC Atlantic City. 

Simon, die zijn grote debuut maakte in het Ultimate Fighting Championship, stond op punten zwaar in het krijt bij de sterke Georgiër. Als er naar de puntenkaarten zou gekeken worden, won Dvalishvili altijd. Tot Merab in de slotminuut van het gevecht ook nog eens wou uitpakken met een forse takedown. Maar hij zag de Amerikaan plots overnemen en raakte in een beenklem verzeild. Een zogenaamde guillotine 'choke' (verstikking) die hij op het eerste gezicht weliswaar leek te overleven: Dvalishvili weigerde af te kloppen en bleef met zijn benen in beweging tot de laatste seconden, om toch maar niet bewusteloos te raken. Maar zo zag de jury van het New Jersey State Athletic Control Board dat niet. Zij oordeelden dat de Georgiër wel het bewustzijn verloor en kenden de zege aan Simon toe via TKO, technical knock-out, op 5 minuten in ronde drie. Nooit in de geschiedenis van het UFC werd er in een kamp van drie rondes zo laat gestopt.

Maar de beslissing van de jury oogstte veel kritiek onder MMA-vechters en fans en ook Davilishvili kon het nauwelijks geloven. "Simon haalde me neer en ik kon niet meer bewegen. Ik wachtte gewoon tot het einde, er bleef niet veel tijd meer over", sprak de Georgiër. "Eens de kamp over, was ik moe en bleef ik gewoon liggen. Ik wist dat ik gewonnen had. De dokters zeiden me ook te blijven liggen. Ik weet echt niet waarom Simon deze kamp nog gewonnen heeft. Ik voel me alvast de winnaar. Dit voelt verkeerd." 

Bekende MMA-refs vinden het wel de juiste beslissing. De ervaren Marc Goddard, die lang de octagon stond en overlegde met de jury, stelde dat hij zag hoe Dvalishvili wel degelijk het bewustzijn verloor. "Alleen de classificatie TKO is fout - het moest technische submissie zijn", aldus Goddard. Hij krijgt nu de steun van de bekende scheidsrechter 'Big John' McCarthy. "Niet één maar twee keer was Merab er niet meer bij. Een keer tijdens de choke, een keer toen zijn hoofd zwaar tegen het canvas ging bij de takedown. Bij het herbekijken van de beelden zie je inderdaad hoe opvallend makkelijk Simon het roer kan overnemen." Tenslotte stelt 'Big John' dat zelfs wanneer Dvalishivili het bewustzijn niet had verloren, hij nog niet had mogen winnen: toen Simon weer rechtstond was de Georgiër duidelijk even helemaal weg en de 'buzzer' kan een vechter in nood nooit op deze wijze redden, stelt McCarthy.

Door de nederlaag leed Davilishvili zijn tweede nederlaag op twee in het UFC, maar hij en Simon kregen wel 'Fight of the Night honors' en een extra 50.000 dollar (omgerekend een goeie 40.000 euro) om mee naar huis te nemen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • chris moerman

    Simon had de jury duidelijk in zijn zak