Marieke Vervoort overweegt euthanasie na Rio

Getty Images
De komende Paralympische Spelen in Rio de Janeiro - van 7 tot 18 september - worden de laatste voor rolstoelatlete Marieke Vervoort (37). Dat heeft ze zelf gezegd bij de voorstelling van de Belgische delegatie zaterdag. "Ik begin stilaan te denken aan mijn euthanasie."

Het was tot afgelopen vrijdag nog niet eens zeker of Marieke Vervoort - die aan een chronische spierziekte lijdt waardoor ze sinds 2000 in een rolstoel zit - zou deelnemen aan de spelen. Maar ze is er nu toch bij. "Ik ben blij, hoewel het niet eenvoudig is. Ik heb goede en slechte dagen. Sommige nachten slaap ik maar een tiental minuten, waarna ik toch weer aan het trainen ga. Als het lukt, ten minste", vertelt ze. "Ik had eigenlijk nooit gedacht dat ik nog in Rio zou staan. Het is mijn laatste wens om er mee te doen. Hopelijk kan ik daar in schoonheid afsluiten."

Zilver en goud

Op de vorige Paralympics in 2012 won ze nog zilver op de 200 meter en goud op de 100 meter. Maar dat sporten wordt wel alsmaar moeilijker. "Na Rio stop ik sowieso met mijn sport, ook al betekent dat misschien dat ik in een zwart gat zal vallen."

Iets wat niet denkbeeldig is. "Als ze mijn sport afnemen, is het gedaan met mij", liet Willemie eerder al optekenen. Waardoor ook de vraag om euthanasie weer aan de oppervlakte komt. Want over hoe en wannéér ze gaat, daar wil ze zelf over beslissen. "Stilaan denk ik aan mijn euthanasie", vertelde ze zaterdag. "Maar ik hoop eerst nog wat van het leven te kunnen genieten. Ik heb nog een bucket list, ik wil onder meer nog stuntvliegen."

Podiumkansen

En eerst zich nog laten zien op de Paralympics. Daar treedt ze aan op de 100 en 400 meter. "Ik schat ik mijn podiumkansen hoog in, maar het zal niet eenvoudig zijn, want de competitie is zwaar", klinkt het.

In totaal zullen 24 Belgische paralympiërs present tekenen op de spelen in Rio. Aanvoerders zijn naast Vervoort amazone Michèle George, tennisser Joachim Gérard en boccia-speler Pieter Cilissen.