Marchant geeft op in eerste run van slalom in Adelboden, waar hij drie jaar geleden zijn horrorblessure opliep: “De pagina is half gedraaid”

Armand Marchant na zijn eerste run.
Jan De Meuleneir/Photo News Armand Marchant na zijn eerste run.
Armand Marchant (22) zou geen mens zijn als hij hier onbewogen bij zou blijven. De Belg, die vorig weekend in Zagreb stuntte met een historische vijfde plek, skiede vandaag de wereldbeker in Adelboden. Ofwel de ‘onheilsplek’ waar hij drie jaar geleden zijn horrorblessure opliep. Marchant ging twee keer in de fout tijdens de eerste run van de slalom en gaf op.

Marchant sprak voor aanvang van de race met onze man ter plaatse:

Natuurlijk had Marchant gezien de gevoeligheid van de locatie in Adelboden, net zoals in zijn vorige wereldbekers slalom, liever in schoonheid gefinisht bij de eerste dertig deelnemers. Dan zou hij ook in de namiddag aan de tweede run mogen deelnemen in de hoop zoveel mogelijke punten te sprokkelen voor zijn world cup ranking.

Maar na een goede start in Adelboden maakte hij al snel een foutje, waardoor hij zijn evenwicht moest corrigeren, en bij een tweede fout viel hij bijna. Dan gaf hij er de brui aan, omdat hij de tijdsachterstand toch niet meer zou kunnen goedmaken. Of de zenuwen toch wat gespeeld hebben in Adelboden? “Ik kan niet ontkennen dat er dit weekend emoties waren, maar meer in de positieve zin”, zei Marchant. “Ik was blij hier in Adelboden aan de start te kunnen komen, voelde me relax aan de vooravond en de opwarming verliep goed. Ik wou hier revanche nemen. Ik wou op deze piste, die me zoveel ‘gedaan’ heeft, laten zien dat ik terug ben. Ik voelde geen schrik en wou niet aan tachtig procent skiën, dat heeft geen zin. Maar foutjes horen erbij op de slalom, op zeven wedstrijden is het pas de eerste keer dat ik moeten opgeven. De pagina is zo slechts half gedraaid, maar volgend jaar keer ik terug in Adelboden. Derde keer, goede keer dan, hoop ik.”

“Ik leer heel veel bij”

Marchant neemt de ontgoochelende ervaring mee in zijn bagage. Het doet niet af aan zijn uitstekende vorm in de laatste weken. “Ik blijf een goede vibe voelen en werk gewoon stapje per stapje voort, dat is het belangrijkste. Ik leer nu heel veel bij.” Door zijn resultaten dit seizoen heeft Marchant op korte tijd een naam gemaakt in het wereldtopcircuit. De erkenning is navenant, zegt Marchant. “Je mag zeggen dat mijn status nu toch veranderd is. Ik voel veel meer respect bij de andere topskiërs. Mijn evolutie doet voor mezelf ook deugd: ik voel meer plezier dan ooit bij het skiën. Ik wil dit seizoen graag mijn tweede topmanche in Zagreb bevestigen.”

Marchant wordt moreel gesteund door zijn ouders. Papa Armand en mama Véronique Bourdin volgen met de mobilehome deze winter zo goed als mogelijk alle avonturen van hun zoon. Maar ook de moeder kon haar emoties moeilijk de baas toen ze zaterdag in de tribune zat bij de competitie van de reuzenslalom in Adelboden: “Ik heb geweend toen ik de vijf eerste skiërs zag passeren. Ik hield er niet van om die ‘muur’ (de steile afhang aan de finish, red) opnieuw te zien. Gelukkig was het zonnig en had ik een zonnebril om de tranen te verbergen. Het was heel hard om weer in dezelfde tribune op bijna dezelfde plaats te zitten en die ‘beelden’ weer te herleven. Als Armand straks niet aan honderd procent zou kunnen skiën, is dat erg begrijpelijk.”

Na de opgave zondag benadrukte de mama ook dat het toch belangrijk was dat hij in Adelboden geskied heeft. “Gewoon hier zijn, verandert alles al. Het is mentaal een belangrijke stap. We hadden toch wat schrik dat hij zou vallen en zich pijn zou doen. Onbewust zal hij ook wat druk gevoeld hebben. Het zou mooier geweest zijn als hij gefinisht had, maar foutjes in de slalom horen erbij. Het is pas zijn eerste opgave dit seizoen, statistisch zit hij in de norm.”

Zwiterse skifan voorspelt grote toekomst voor Marchant: “Zullen nog veel van hem horen”

Het respect voor Marchant groeit met de dag in de skiwereld. Onze man in Zwitserland sprak met een plaatselijke skifan en de man voorspelt een grote toekomst voor onze landgenoot. “Zijn vijfde plaats in Zagreb was geen verrassing. Technisch is hij heel sterk. Het was een kwestie van tijd vooraleer hij eens een topresultaat zou boeken. We zullen nog veel van hem horen.”

BEKIJK OOK: Marchant schreef vorig weekend geschiedenis met vijfde plaats in wereldbekerwedstrijd slalom in Zagreb, het beste Belgische resultaat ooit: 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.