Manager Red Lions: "Ik kan geen reus van 2m15 uit mijn toverhoed halen"

Jacques Stas.
belga Jacques Stas.
Eén dag na de uitschakeling van de Belgian Lions op het Europees kampioenschap in Istanboel maakte manager Jacques Stas tijdens de training van de Belgen in de Fenerbahçe Arena de balans op.

Het was de ambitie om de kwartfinales te halen, maar de Belgian Lions gaan eruit in de groepsfase. Was het dan een mislukking? "Een mislukking of niet" gaat de Lionsmanager de vraag uit de weg. "Het is een ontgoocheling bij iedereen: coaches, spelers en alle mensen rondom de nationale ploeg. Ze zijn teleurgesteld omdat ze erin geloofd hebben. En dat is ook al een realisatie. Dat iedereen echt geloofde dat we deze moeilijke groepsfase gingen overleven."

Nederlagen tegen Letland, Rusland en Turkije beslisten er anders over. "We zijn altijd op een icoon gestoten die het verschil gemaakt heeft, ofwel een NBA-speler, ofwel iemand die in de top van de Euroleague meedraait." Zeker tegen Letland was dat het geval, toen NBA-speler Kristaps Porzingis de Belgen kapot maakte met 27 punten in 28 minuten. "Wij hebben zo niemand. Ik kan niemand uit mijn toverhoed halen. Ik wacht er nog altijd op, op het moment dat ze me zo'n jongen van 2m15 komen voorstellen. We doen er alles aan om die te vinden. Er zit talent bij de min 16, met name grote jongens." Stas noemt hem niet, maar de 2m08-grote Haris Bratanovic van Falco Gent is daar het grootste talent. "Het is met hen dat we verder willen, maar dat is geen taak voor de nationale ploeg alleen, dat is ook het werk van de clubs en er moeten in de eerste klasse meer Belgen op het terrein staan. Dat kan onze toekomst alleen maar ten goede komen."

Tot slot brengt Jacques Stas in herinnering dat de Belgian Lions niet met hun favoriete twaalf naar Istanboel konden afzakken wegens blessureleed. "Retin Obasohan, Hans Vanwijn en Matt Lojeski zijn er niet bij. Met Lojeski erbij hadden we misschien een extra overwinning gepakt en dan zouden we nu niet aan het praten zijn of dit toernooi nu een mislukking is of niet."

België speelt vrijdag zijn laatste groepswedstrijd tegen Servië.

"We zijn er zeker op vooruitgegaan"

Jean Salumu was in de voorbereidingsmatchen op dit EK in heel goede doen. In Istanboel vond hij zelf zijn prestatie niet goed genoeg. "De vorm was wat minder. De coach kan dan opteren om je minder te laten spelen en dan wordt het een stuk moelijker, maar ik heb alles gegeven voor mijn land. Het was een plezier om hier te zijn en ik kijk er nu al naar uit om het een stuk beter te doen op het volgende EK."

Twee jaar geleden op het Europees kampioenschap haalden de Belgian Lions wel de achtste finales. Nu lukte dat niet. Maar dat wil volgens Salumu niet zeggen dat de Lions erop achteruit zijn gegaan, integendeel. "Het is een realiteit dat deze poule een stuk moeilijker was dan de poule twee jaar geleden. Ik denk dat we zeker vooruitgang hebben gemaakt. Een pluspunt is bijvoorbeeld dat de jongeren hun waarde getoond hebben. Dat moet ook want het volgende EK is pas over vier jaar en dan gaan enkele anciens er niet meer bij zijn."

Wie er zeker niet meer bij gaat zijn is Axel Hervelle. Het zou zelfs kunnen dat hij donderdag zijn allerlaatste wedstrijd in het shirt van de Belgian Lions speelt. Hij twijfelt nog of hij aan de WK-kwalificatiecampagne gaat meedoen, die deze keer op vrije speeldagen in het seizoen zal plaatsvinden. Als België zich zou plaatsten, wil hij het WK niet missen, maar een EK in 2021 op zijn 38ste dat acht hij uitgesloten. "Je moet plaats laten aan de jongeren. En er is heel veel goede jeugd in België. De jongeren staan klaar."

belga
belgaReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.