Magie op WK: 9-darter doet Alexandra Palace uit bol gaan

Met de eerste 9-darter van het WK PDC (Professional Darts Corporation) in Londen, en de zesde van 2014, heeft Adrian Lewis vanavond in de achtste finale tegen Raymond van Barneveld de premie van 10.000 Britse pond (11.000 euro) gepakt. Het betekende meteen ook winst in de eerste set (3-2). De Engelsman gooide 7 pijltjes in triple-20, om via een triple 19 te eindigen met een dubbel 12. Let ook op de uiterst coole reactie van Lewis en de sfeer in de zaal. Na het huzerenstukje van Lewis, op dit WK als derde geplaatst, kreeg hij een knuffel van 'Barney'. Beiden liepen zij aan zij het podium af na de eerste set.

Uiteindelijk was het wel Van Barneveld die na een epische thriller zich plaatste voor de kwartfinales. De Haagse routinier versloeg de 29-jarige Lewis, ook een voormalig wereldkampioen, in Alexandra Palace met 4-3 na een achterstand van 2-3 te hebben weggewerkt. Van Barneveld kreeg in de beslissende zevende set zijn langverwachte kans op een belangrijke 'break' en pakte die. De 9-darter inspireerde Lewis in het gelijkopgaande en spannende duel dus niet optimaal. Van Barneveld raakte er niet door van zijn stuk en toonde op het juiste moment toch zijn mentale veerkracht.

De voormalig postbode, 47 inmiddels en al twintig jaar aan de top (eerst bij de BDO), haalde een gemiddelde van 92,23 punten per beurt. "Wat een wedstrijd'', zuchtte de winnaar met een brede grijns. "Wat moet ik hier nog over zeggen. Ik kan mijn geluk niet op. Ik bleef maar op mezelf inpraten: niet opgeven, nooit opgeven. En uiteindelijk heb ik mijn kans gegrepen''. In de kwartfinales op 2 januari treft Van Barneveld de winnaar van de partij tussen Michael Smith (PDC 22) en regerend BDO-wereldkampioen Stephen Bunting (PDC 28). De 47-jarige Nederlander kan het PDC WK een tweede keer winnen, na 2007. Hij was ook vier keer wereldkampioen bij de British Darts Organisation.

PHOTO_NEWS
WATCH: Barney wraps up a sensational win against Adrian Lewis at Ally Pally! #WorldDarts

Ook in de achtste finale staat Kim Huybrechts, die momenteel tegen Phil Taylor speelt. Onze landgenoot heeft de eerste set gewonnen, maar in een gelijkopgaande tweede set trok 'The Power' de stand gelijk. Hetzelfde scenario in de volgende twee sets: Huybrechts met de voorsprong en Taylor die gelijkmaakt (2-2). En 'The Hurricane' gaat verder. De Antwerpenaar staat op 3-2 en is nog één set verwijderd van de kwartfinale. Maar net dan bereikt de Engelse topper zijn beste niveau om er 3-3 van te maken. Een zevende set moet de beslissing brengen. En daarin trekt Taylor alsnog aan het langste eind: 3-4. Een filmpje van hun intrede en de laatste worp van Taylor hieronder.

WATCH: Kim Huybrechts and Phil Taylor are on stage at Ally Pally! #WorldDarts
WATCH: Phil Taylor wraps up a 4-3 win over Kim Huybrechts at Ally Pally! #WorldDarts