Luca Brecel sneuvelt alweer in eerste ronde WK snooker na langste frame ooit in Crucible Theater

Luca Brecel.
Photo News Luca Brecel.
Luca Brecel (WS-14) is uitgeschakeld op het WK snooker. De 24-jarige Limburger sneuvelde in de eerste ronde na een 10-9-nederlaag tegen Gary Wilson (Eng/WS-32). Het laatste frame was een zenuwslopend steekspel.

Gisteren had Brecel in de eerste sessie een 4-5-voorsprong genomen, vandaag liep hij via breaks van 96 en 70 nog tot 5-7 uit, maar vervolgens won de 33-jarige Wilson met breaks van 106, 85 en 55 vier spelletjes op rij, om tot op één frame van de zege te komen. Brecel sleepte alsnog een beslissend negentiende frame uit de brand. Dat werd een zenuwslopend tactisch steekspel, waarin Wilson uiteindelijk na 79 minuten en 31 seconden won. Sinds 1977 wordt het WK in het Crucible Theater in Sheffield gespeeld, nooit duurde een frame langer. Bij zijn drie vorige deelnames ging Brecel er ook telkens in de eerste ronde uit. Het overkwam hem in 2012, 2017 en 2018. 

Ook de 37-jarige Australiër Neil Robertson (WS-4) schaarde zich bij de laatste zestien. De wereldkampioen van 2010 nam met 10-1 de maat van Michael Georgiou (WS-52). Om een plaats in de kwartfinales treft Robertson wellicht Shaun Murphy (WS-13), de wereldkampioen van 2005. Die start morgenochtend met een 9-0-voorsprong aan zijn tweede sessie tegen de Chinees Luo Honghao (WS-92). 

Luca Brecel.
Photo News Luca Brecel.

Brecel en Wilson speelden langste frame in Crucible-geschiedenis

Luca Brecel en de Engelsman Gary Wilson speelden zondagavond het langste frame op een wereldkampioenschap snooker, sinds dat in het Crucible Theatre van Sheffield gespeeld wordt (sinds 1977). Pas na 1 uur, 19 minuten en 31 seconden trok Wilson aan het langste eind.

In het negentiende en beslissende spelletje van hun duel in de eerste ronde toverden zowel Brecel als Wilson briljante safety shots uit hun keu. Dat leidde tot een enerverend tactisch steekspel. Net geen uur en twintig minuten duurde het voor Brecel schaakmat gezet werd en voor de vierde keer op evenveel deelnames het WK in de eerste ronde moest verlaten.

“Toch geweldig dat ik een record heb”, reageerde Brecel sarcastisch. “Hij overleeft het wel”, meende Wilson. “Hij heeft me net de hand geschud en complementeerde me met de manier waarop ik uit een paar safety’s ontsnapte. Hij is een geweldige gast. Ik weet niet of ik even vriendelijk zou kunnen zijn, vijf minuten na zo’n nederlaag.”

Het vorige record werd met meer dan drie minuten verbroken. Dat record stond op naam van Mark Selby en de Hongkonger Marco Fu, die in 2016 in hun halve finale bijzonder lang (1 uur, 16 minuten en 11 seconden) over één spelletje deden.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • David Janssens

  lijkt me duidelijk een meeloper geworden,heeft gewoon geen winners mentaliteit. Einde carriere wenkt op deze manier..

 • Benoît Feltz

  Kijk nu wat er gebeurt met Gary Wilson, hij leidt tegen Selby (10-9). Zodus was het geen gemakkelijke tegenstander. Heb trouwens vaak kunnen vaststellen, dat diegene die Luca klopt, heel ver gaat in de competitie...

 • Patrick Vriends

  Toch een record het langste frame in de crucibel ooit daar zal het ook bij blijven .

 • Benoît Feltz

  Als Waal ben ik toch verrast, dat jullie allemaal zo'n scherpe kritiek uiten over zo'n merkwaardige speler ! Ja, soms is hij misschien iets te vriendelijk in die meedogenloze wereld... maar hij is nog heel jong. Volgens mij behoort hij ontegensprekelijk tot de drie beste "potters" van dat sport. Nog een beetje ervaring, meer concentratie in de lange wedstrijden en het zal wel lukken. Wordt in ieder geval gevreesd door iedereen.

 • Jef Smit

  Je kan toch niet verwachten dat een Belg het WK gaat winnen? Zijn plek op de wereldranglijst is al een hele eer voor een Belg...