Louise Carton en Dame Tasama winnen in Rotselaar

Louise Carton
BELGA Louise Carton
De Ethiopiër Dame Tasama bij de mannen en Louise Carton bij de vrouwen hebben vandaag in Rotselaar het Kampioenschap van Vlaanderen op hun naam geschreven, de zesde manche van de CrossCup veldlopen.

Tasama haalde het voor de Duitser Amanal Petros en Isaac Kimeli, die zijn leidersplaats in de stand in de CrossCup verstevigt. Tasama pakt ook de titel van Vlaams kampioen, omdat hij aangesloten is bij een Vlaamse club (Vilvoorde AC).

Carton, die Almensh Belete en de Zweedse Sarah Lahti voorbleef en zich Vlaams kampioene bij de vrouwen mag noemen, verstevigt net als Kimeli haar leidersplaats in het klassement.

De zevende CrossCup-manche, die van Dour, wordt op 1 maart gelopen.

Dame Tasama
BELGA Dame Tasama

Carton: "Eindzege is nog lang niet binnen"

"De eindzege is nog lang niet binnen", toonde Louise Carton zich na afloop voorzichtig. "Ik wil niet op de feiten vooruitlopen. Ook voor de nationale titelstrijd in Wachtebeke ga ik mezelf niet tot topfavoriete uitroepen."

"Ik kwam fris aan de start in Rotselaar, in tegenstelling tot Hannuit, waar ik wel won, maar toch nog voelde dat ik een zware examenperiode in de kleren had. Ik nam een snelle start. Dat is niet van mijn gewoonte, maar ik was verbaasd dat niemand kon volgen. Het gat bleef ook maar groter worden. Pas in de tweede wedstrijdhelft werd het lastiger om hetzelfde ritme vast te houden."

"Nu volgen nog Dour en Wachtebeke. Ik ben wel leider in de CrossCup, maar we bekijken het manche per manche. Het parkoers in Dour ligt me niet, maar je moet op alle terreinen uit de voeten kunnen."

"In de zomer mik ik op de 5.000 meter op de Europese beloftenkampioenschappen in het Zweedse Eskilstuna, meer dan op de Wereldkampioenschappen in Peking. Gezien mijn leeftijd lijkt me dat logisch."