Lola Mansour uitgeschakeld op WK judo na misverstand met gong - ook Taeymans sneuvelt

belga
Lola Mansour werd in haar eerste kamp op het WK judo in Boedapest misleid door de gong, die gebruikt wordt als signaal om de match op hold te zetten. Daardoor bood ze geen weerstand meer toen haar Zweedse tegenstreefster Anna Bergholm (IJF 14) een aanval plaatste en kreeg ze dertig seconden voor tijd een verliezende waza-ari aangesmeerd.

De scheidsrechter deed dertig seconden voor het einde teken om de match op hold te zetten om Lola Mansour (IJF 42) een strafpunt toe te wijzen voor verdedigend judo. "Ik hoorde duidelijk de gong, die aankondigt dat we de kamp even moesten stop zetten", reageerde onze 23-jarige landgenote na afloop. "Ik verwachtte mij wel aan een strafpunt maar niet aan een waza-ari voor de Zweedse. Op het moment dat ik de gong hoorde, zette mijn tegenstreefster een aanval in. Door het geluid van de gong bood ik geen weerstand meer en liet ik mij volop mee draaien in de beweging van de aanval. De jury bekeek daarna de beelden en kende dan een waza-ari toe aan Bergholm".

"Ik ben echt gefrustreerd door deze beslissing", vervolgde Mansour. "Ik voelde mij echt in mijn sas vandaag maar door die waza-ari op dertig seconden voor het einde, kon ik mij niet verder bewijzen. Ik was mij in feite al aan het voorbereiden op de golden score en had het gevoel dat ik die winnend zou kunnen afsluiten. Echt frustrerend!"

Ook Taeymans uitgeschakeld
Roxane Taeymans (IJF 38) is in de categorie tot 70 kg gesneuveld in de derde ronde van het WK judo in Boedapest. Taeymans verloor na drie bestraffingen te hebben opgelopen van de Noord-Koreaanse Sun Yong Kwon (zonder ranking). De 26-jarige Taeymans, die vrij was in de eerste ronde, had in de tweede ronde wel de maat genomen van de Montenegrijnse Jovana Pekovic (IJF 88).

Ook Roxane Taeymans baalt over scheidsrechterlijke beslissing

Roxane Taeymans kreeg vandaag op het WK judo in de derde ronde tegen de Noord-Koreaanse Sun Yong Kwon een halve minuut voor tijd een derde strafpunt aangesmeerd en kon daar maar moeilijk mee leven.

Omdat zij anderhalve minuut voor het einde van de kamp met waza-ari op achterstand was gekomen, trok Roxane Taeymans voluit ten aanval, maar dat werd haar fataal. "Ik wist dat ik moest aanvallen en voelde dat ik zeker kansen had tegen deze Noord-Koreaanse", reageerde ze in de mixed zone van de Laszlo Papp Arena van Boedapest.

"Het feit dat Kwon kleiner is, werd me wellicht fataal. Bij mijn laatste aanval had ik haar mouw niet goed vast; zij draaide neerwaarts van mij weg en daardoor heb ik wellicht de indruk gegeven dat ik op haar ging hangen. Nochtans gaf de scheidsrechter mij geen strafpunt. Dat kwam er van de jury achter de tafel, die over de beelden beschikken. Zelf had ik het strafpunt niet zien aankomen en dat is dus echt wel balen."

"Ik voelde mij echt goed en toen de Koreaanse haar waza-ari kon scoren, had ik haar arm perfect vast om met een armklem de wedstrijd in mijn voordeel te beslechten. Zij was immers echt niet goed in verdediging. Maar de scheidsrechter stopte onmiddellijk de wedstrijd en dus was mijn kans verkeken. Verdomd spijtig want als ik had gewonnen tegen Kwon, zat ik in de kwartfinale en vanaf dan is alles mogelijk. Ik hou aan dit WK wel een goed gevoel aan over voor de toekomst. Ik heb immers kunnen ervaren dat ik veel sterker en beter ben geworden."

Arbitrage laat zich op enkele foutjes betrappen

De arbitrage op het WK judo in Boedapest maakt geen goede beurt. Drie Belgen ondervonden het al aan den lijve, maar ook bij andere wedstrijden worden regelmatig de wenkbrauwen gefronst omdat er de meest onwaarschijnlijke beslissingen worden genomen.

De voorlopig absolute uitschieter op dat vlak kwam er bij de kamp tussen de Kroatische Barbara Matic en de Spaanse Maria Bernabeu in de tweede ronde bij de -70 kg. Eerst kreeg Bernabeu een waza-ari in haar voordeel. Die werd een minuut voor tijd weggewuifd toen de jury op basis van de beelden oordeelde dat die onterecht was toebedeeld waardoor beide judoka's zich voorbereidden op de Golden Score. Na de reglementaire vier minuten kamp werd die golden score ook aangekondigd maar op hetzelfde moment verscheen de waza-ari in het voordeel van de Spaanse terug op het scorebord. Blijkbaar had de jury de beelden nog eens bekeken en was dan tot een andere conclusie gekomen. Uiteraard reageerde Matic in alle vormen van onbegrip.

Het snel toegekende strafpunt waardoor Roxane Taeymans uitgeschakeld werd in de derde ronde bij de -70 kg staat in schril contrast met de veelvuldig en langdurige hangpartijen tussen twee judoka's, die de voorbije dagen niet bestraft werden met een shido. Dit is duidelijk een WK met twee maten en gewichten.