Lions beginnen om 13u15 aan hun EK: "Loodzware groep, zelfs Groot-Brittannië is geen gemakkelijke opdracht"

belga
De Belgian Lions beginnen vandaag aan het Europees kampioenschap basketbal voor mannenteams in Istanboel. Ze spelen de openingsmatch in Groep D, om 13u15 Belgische tijd tegen Groot-Brittannië. Bij de Belgen is iedereen paraat.

"Aan een EK begint iedereen met enorm veel motivatie, wij ook. Ik verwacht zeker geen gemakkelijke wedstrijd", zei Sam Van Rossom. Ook bondscoach Eddy Casteels liet eerder al optekenen dat er geen zwakke ploegen zijn op een EK. 

Op papier is Groot-Brittannië het zwakke broertje van de zogenoemde 'Groep des doods' met voor de rest aartsmoeilijke tegenstanders Letland met NBA-ster Porzingis, Rusland, ook met een NBA-reus Mozgov, Turkije voor eigen publiek en olympisch vicekampioen Servië. Enkele Britten komen uit in de eigen laag aangeschreven competitie, in de Franse derde klasse of Spaanse tweede klasse. Toch zijn er drie jongens die volgend jaar in de sterkste Europese competitie, de Liga Endesa, zullen spelen: Gabi Olaseni bij Fuenlabrada, Jules Dang Akodo bij nieuwkomer Burgos en Dan Clark bij Murcia. Die laatste wordt dus volgend seizoen ploegmaat van Belgian Lion Kevin Tumba. 

In de aanloop naar het EK speelde Groot-Brittannië acht voorbereidingswedstrijden, het won er drie. Tegen Griekenland werd twee keer verloren, maar in Londen was het verlies nipt (vier punten verschil). Dat is geen slecht resultaat, want op dit EK won Griekenland zijn eerste match heel overtuigend van IJsland met 61-90.

In 2013 op het EK in Slovenië stonden België en Groot-Brittannië al eens tegenover elkaar. Toen won België met 76-71. 

belga

Van Rossom: "Zit dicht tegen mijn maximum aan"

De Belgische basketters verblijven sinds dinsdag in het Turkse Istanboel. Ze zijn gelogeerd in een hotel op minder dan drie kilometer van de Fenerbahçe Arena. In die zaal met een capaciteit van bijna 11.000 supporters nemen ze het vrijdagnamiddag op de eerste speeldag in groep D op tegen Groot-Brittannië, op papier de zwakste ploeg uit de poule.

Sam Van Rossom is naast Axel Hervelle en Jonathan Tabu een van de leiders van de Belgian Lions. De 31-jarige basketter neemt in Istanboel voor de vierde keer deel aan een Europees kampioenschap en weet wat er kan gebeuren tijdens zo'n eerste wedstrijd. "De opener op een EK is nooit eenvoudig. Iedereen begint met enorm veel motivatie, wij ook. Ik verwacht zeker geen gemakkelijke wedstrijd, maar het is echt een wedstrijd die we moeten winnen. Die druk is er voor ons, maar ook voor Groot-Brittannië."

De Belgen gaan er dus vol voor en ook Van Rossom zal zich volledig kunnen geven. "Ik ben fysiek 100 procent in orde. Mijn knie is helemaal in orde. Wel heb ik maar tweeënhalve week getraind. Dat wil zeggen dat ik niet aan 120 procent van mijn kunnen zit, maar ik zit toch dicht tegen mijn maximum aan", vertelde Sam Van Rossom vandaag net na de laatste training in de Fenerbahçe Arena.

belgaReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.