Lichamen van twee bergbeklimmers na 16 jaar teruggevonden

De Himalaya.
thinkstock De Himalaya.
In de Himalaya zijn twee lichamen teruggevonden van een bergbeklimmer en een expeditiecameraman nadat ze zestien jaar geleden bedolven raakten onder een lawine.

In een verklaring liet de weduwe van bergbeklimmer Alex Lowe weten dat twee alpinisten die de Shishapangma in Tibet afdaalden, de resten hadden gevonden van twee mensen in een smeltende gletsjer. De klimmers beschreven de kledij en rugzakken van de lichamen aan Conrad Anker, die in oktober 1999 samen met Lowe en cameraman David Bridges de berg beklom, maar zelf de lawine overleefde. Op basis van de beschrijving concludeerde Anker dat het om zijn twee vrienden ging.

"Alex en David verdwenen, werden gevangen en bevroren in de tijd. Zestien jaar zijn voorbijgestreken en nu zijn ze gevonden. We zijn dankbaar," zo zei Jenni Lowe-Anker in haar verklaring.

De vrouw trouwde in 2001 met Anker, een vriend van haar overleden echtgenoot. Ze wonen in Bozeman, Montana, waar ze samen de Alex Lowe Liefdadigheidsorganisatie beheren.

Voor Anker is de ontdekking een opluchting. Hoewel hij geen foto's van de stoffelijke resten heeft gezien, is de man ervan overtuigd dat het om Lowe en Bridges gaat. "Ze lagen dicht bij elkaar. Blauwe en rode rugzakken van The North Face. Gele Koflachlaarzen. Het was allemaal materiaal van die periode. Ze waren zo goed als de enige twee alpinisten die daar waren," zegt hij.

Lowe, Anker en Bridges zouden samen met een groep andere alpinisten de Shishapangma, de veertiende hoogste berg ter wereld, beklimmen en dan naar beneden skiën. De mannen waren routes aan het prospecteren op zo'n 5800 meter hoogte toen zo'n 2000 meter hoger een sneeuwplaat loskwam.

Lowe werd beschouwd als de beste bergbeklimmer ter wereld toen hij op veertigjarige leeftijd om het leven kwam. Hij had onder andere twee keer de Mount Everest bedwongen en kreeg de bijnaam "Longen met Benen" voor zijn ongelooflijke kracht en doorzettingsvermogen. In 1995 was hij betrokken bij de redding van verscheidene klimmers in Alaska.

David Bridges (29), was een ervaren klimmer en cameraman.