Kipchoge na zijn record: “Wil mensen inspireren en aantonen dat er voor niemand grenzen bestaan"

AP
Eliud Kipchoge heeft in Wenen geschiedenis geschreven door als eerste de marathon in minder dan twee uur te lopen. In ideale omstandigheden legde de Keniaan de 42,195 km af in 1u59:40. "Ik voel me goed", zei hij na afloop. "Ik wil mensen inspireren en aantonen dat er voor niemand grenzen bestaan."

Kipchoge vergeleek na afloop zijn record met de prestatie van Roger Bannister in 1954, toen die de mijl voor het eerst liep in minder dan vier minuten. Hij loofde ook zijn 41 hazen. "Zij horen bij de beste atleten ter wereld. Ik wil hen bedanken, samen hebben we vandaag geschiedenis geschreven. We kunnen van deze wereld een mooie en vredevolle plek maken.”

In Wenen werd Kipchoge aangemoedigd door naar schatting 20.000 toeschouwers. Na een uur zat hij op koers om in 1u59:48 te finishen. Uiteindelijk sprintte hij met een glimlach op zijn gezicht naar een nog scherpere 1u59:40. Aan de meet kon hij vieren met zijn vrouw Grace en zijn kinderen. De hazen die Kipchoge omringden, waren op een bijzondere manier opgesteld om de luchtweerstand maximaal te verlagen. Die formatie kwam mede tot stand dankzij windtunneltesten en computersimulaties door hoogleraar Bert Blocken van de TU Eindhoven en de KU Leuven.

Aangezien de chrono niet gelopen werd in een open competitie, maar op een specifiek ingericht parcours met 41 hazen, wordt de nieuwe recordtijd van de wereldrecordhouder (2u01:39) niet officieel erkend door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF).
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bruno Vermeire

    Ik zal dit nooit kunnen, ik heb maar 39 vrienden.