Kimberly Buys tevreden dat jong talent komt piepen

belga
Jade Smits (15), Fanny Lecluyse (24), Kimberly Buys (27) en Lotte Goris (16) hebben op het EK langebaanzwemmen in de Britse hoofdstad Londen het Belgisch record opnieuw aangescherpt in de finale van de 4x100 meter wisselslag (4:05.23). "Een record verbreken is een straffe prestatie om trots op te zijn", loofde Kimberly Buys haar jonge collega's.

Buys, die aftikte na 58.06 (vlinderslag), zwom in Londen haar vijfde EK langebaan. "Ik was er voor het eerst bij in Boedapest in 2006", vertelde de Antwerpse. "Alleen in 2012, omdat het EK toen net voor de Olympische Spelen viel, was ik niet van de partij."

"Het Europees kampioenschap in Londen was misschien wel het mooiste van allemaal", verklapte Buys. "Ik heb, door de blessure aan mijn pols, een moeilijk jaar achter de rug. Ik wist vooraf niet welk niveau ik zou halen, maar ik ben blij met mijn prestaties."

De Belgische delegatie rekende in Londen op enkele erg jonge zwemsters. "Het is fijn maar tezelfdertijd bizar om met meisjes te zwemmen die in 2000 geboren zijn", aldus Buys. "Zij zijn nog zo jong! Maar zij vormen de toekomst van het Belgische zwemmen."

Fanny Lecluyse blikte tevreden terug op de finale. "Het is altijd fijn om een record te breken. Met de aflossingsploeg ondervind ik wat minder druk dan bij individuele races. Ik ben blij dat ik in de finale wat sneller heb kunnen zwemmen dan in de reeksen (1:07.38 tegenover 1:07.71)."

"Het was zwaar, maar het was de laatste wedstrijd van het EK, dus ik heb nog een keer alles gegeven", vertelde Lotte Goris na afloop. "Ik blik tevreden terug op dit kampioenschap."

Jade Smits, met haar vijftien jaar de benjamin van het kwartet, was opvallend streng voor zichzelf. "Mijn eerste vijftig meter heb ik niet goed gezwommen, en ik was niet tevreden met mijn tijd (1:04.34). Ik hoopte onder 1:03 te blijven. Maar het doet me wel veel plezier dat we het Belgisch record verbroken hebben."