Keniaanse atleten bestormen antidopingkantoor

reuters
Keniaanse atleten hebben vandaag het kantoor van de antidopingautoriteit in het land bezet. De sporters zijn woest over het falende beleid tegen dopinggebruik in hun land en eisen het vertrek van de leidende figuren bij de atletiekbond.

Het Keniaanse antidopingbeleid ligt zwaar onder vuur. Het mondiale antidopingagentschap WADA heeft Kenia bevraagd over het beleid en het nationale olympisch comité vreest dat een schorsing van het land een reële optie is. De leiding van de atletiekbond wordt beschuldigd van het verdoezelen van dopinggevallen en fraude. Zo zouden hoge functionarissen geld uit een sponsordeal met Nike hebben verduisterd.

Gezamenlijke actie
De atleten besloten het heft in eigen hand te nemen en bestormden het kantoor van de atletiekbond in Nairobi, het Riadha House. Ze sloten vervolgens de werknemers buiten. "We voeren gezamenlijk actie om het bestuur en management van de atletiekbond op te frissen'', zegt de atletenvakbond in een verklaring. "Atleten die serieus bezig zijn met hun sport lopen het risico om geschorst te worden.''

Luisteren naar klachten
Een van de vicepresidenten van de atletiekbond, Jack Tuwei, zei tegen het Keniaanse Capital Sport dat ze ,,deze groep mensen niet herkennen''. Een andere bestuurder bij de sportbond, Isaac Mwangi, zei tegen hetzelfde medium dat "er geluisterd zal worden naar de klachten''. De atletiekbond van Kenia heeft altijd ontkend dat er is gefraudeerd. De Kenianen staan bekend als tophardlopers op met name de lange afstanden.