Jury unaniem: Gouden Nina Derwael ontvangt het Vlaams Sportjuweel

Turnster en kersvers wereldkampioene Nina Derwael heeft vanavond in het Brusselse hotel The Dominican het Vlaams Sportjuweel ontvangen, een prijs van de Vlaamse Gemeenschap die wordt toegekend aan een Vlaamse sporter die in de loop van het jaar een opmerkelijke prestatie leverde of een uitzonderlijke loopbaan afsloot. De negenkoppige jury riep de Truiense unaniem uit tot laureate.

De achttienjarige Derwael schitterde ruim een maand geleden nog op het WK turnen in Doha, met goud op de brug en een vierde plaats all-around. De Limburgse schreef sportgeschiedenis, want zorgde zo voor de eerste Belgische gouden medaille op een mondiaal turnkampioenschap. Derwael won eerder op het jaar in Glasgow ook al Europees goud op de brug en zilver op de balk. 

Nina Derwael wint Vlaams Sportjuweel 2018.
RV Nina Derwael wint Vlaams Sportjuweel 2018.

Die prestaties maken Derwael een topfavoriete om in alle eindejaarslijstjes hoog te scoren. De Truiense werd begin november nog bekroond door een jury van (oud-)sportkampioenen met de Nationale Trofee voor Sportverdiensten. Vorig jaar kreeg Derwael al de Vlaamse Reus (een trofee van de Vlaamse sportpers) na haar Europese titel en WK-brons aan de brug. Vorig jaar werd het Vlaamse Sportjuweel uitgereikt aan snowboarder Seppe Smits. Atleten kunnen de prijs maar één keer in hun sportcarrière krijgen.

EPA

“Ik kan het nog steeds niet zo goed vatten”, zei de achttienjarige Limburgse. “Vroeger droomde ik ervan om erbij te zijn op het EK of het WK. En nu heb ik de gouden medaille op een WK gepakt. Dat is het hoogst haalbare. Of ik besef dat ik nu zelf een voorbeeld ben voor zovele meisjes? Neen, dat zal pas komen als ik gestopt ben met turnen. Nu denk ik alleen nog maar vooruit.”

Nu ook Sportvrouw van het Jaar?

Naar de Olympische Spelen van Tokio in 2022 bijvoorbeeld. “Ja, dat is het ultieme doel natuurlijk. Maar eerst mik ik op het WK van volgend jaar in Stuttgart. Daar willen we met Team Belgium heel goed scoren.”

Na de Nationale Trofee voor Sportverdienste is het al de tweede eindejaarsprijs die Derwael mee naar huis mag nemen. “Neen, het went niet. Elke prijs doet plezier, zeker in een jaar waarin de Belgische sporters het heel goed deden. Of ik straks Sportvrouw van het Jaar word? Dat weet ik niet, er waren zoveel glansprestaties in 2018.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frederik Naert

  Niet meer dan terecht! Proficiat!

 • marnix laureyns

  Proficiat aan NINA ik vind u een Sportvrouw. Super blij dat je deze prijs ontvangt

 • Maria Scheuts

  Proficiat aan deze topsportvrouw die zich inzet voor haar ideaal en niet voor het grote geld dat in andere sporten te omgaat.

 • Guido Verhoeven

  Dik verdient; een echte sportvrouw die gewoon is gebleven en er enorm hard moet voor werken zonder buitensporig betaald te worden!

 • SAM Bedfort

  Dik verdiend. Dikke proficiat!