Jumpingruiter François Mathy Jr. vierde in Grote Prijs Calgary

François Mathy Jr. op Polinska des Isles (archief)
PHOTO_NEWS François Mathy Jr. op Polinska des Isles (archief)
Jumpingruiter François Mathy Jr. is vierde geworden in de Grote Prijs van Calgary. Olivier Philippaerts zat eveneens in de barrage en werd negende. De zege ging naar de Amerikaan Kent Farrington.

De vierde plaats van François Mathy Jr., die met de 12-jarige merrie Polinska des Isles dubbel nul sprong, is voor chef d'équipe Jumping Dirk Demeersman alweer een opsteker. Hij krijgt er opnieuw een combinatie bij die klaar is voor het topwerk in de Furusiyya Nations Cup en eventueel het Europees kampioenschap in Aken, waar België de kwalificatie moet afdwingen voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Vrijdag hadden Jos Lansink met Ensor de Litrange LXii en Jerome Guéry met Papillon Z met een dubbele nulronde in de Furusiyya Nations Cup Divisie 2 in het Poolse Sopot zich ook al bij dat potentieel gevoegd.

In Calgary mochtent twaalf combinaties, bij wie twee Belgische, de barrage springen. Daarin bleek de Amerikaan Kent Farrington met Voyeur met een foutloze finish in 41.75 bijna een seconde sneller dan zijn landgenoot Reed Kessler met het 13-jarige Belgisch warmbloedpaard Cylana. François Mathy Jr. viel met een tijd van 46.55 net uit de top 3. Olivier Philippaerts maakte in de barrage met Armstrong van de Kapel één springfout en met 4 strafpunten werd hij negende in het eindklassement. Tweelingbroer Nicola Philippaerts deed met H&M Forever d'Arco Ter Linden in de basisronde één balk vallen en dat bracht hem op de zeventiende plaats.

- uitslag -
1. Kent Farrington (VS/Voyeur) 0 strafpunten/41.75 s
2. Reed Kessler (VS/Cylana) 0/42.69
3. Jaime Azcarraga (Mex/Anton) 0/44.22
++ 4. François Mathy Jr. (Bel/Polinska des Isles) 0/46.55
5. Yann Candele (Can/First Choice 15) 0/47.57
...
9. Olivier Philippaerts (Bel/Armstrong van de Kapel) 4/44.08
17. Nicola Philippaerts (Bel/H&M Forever d'Arco Ter Linden) 4/76.60