Judoka Joachim Bottieau moet meteen inpakken

Joachim Bottieau (archieffoto)
PHOTO_NEWS Joachim Bottieau (archieffoto)
Judoka Joachim Bottieau is vandaag op de Europese Spelen in Bakoe meteen uitgeschakeld in de klasse tot 81 kg.

De 26-jarige Bottieau, nummer 17 op de ranking, verloor met ippon van de 20-jarige Bulgaar Ivaylo Ivanov, 's werelds nummer 70.

"Ik was vandaag niet doortastend genoeg in mijn aanvallen", stak hij de hand in eigen boezem. "Tactisch heeft hij het slim gespeeld. Hij liet me weinig ruimte. Maar dat is geen excuus. Het was aan mij om daar een antwoord op te vinden. Vooral in de tweede wedstrijdhelft zat ik niet goed in de match. Ik begrijp niet hoe dat komt."

De 26-jarige Bottieau verraste begin dit jaar met winst op de Grand Prix in Düsseldorf maar kon die prestatie daarna niet herhalen.

"Sindsdien loopt het minder. Ik hoopte me hier te herpakken, maar jammer genoeg is dat niet het geval. Misschien ga ik gewoon door een mindere periode. Een reden daarvoor heb ik niet echt. Feit is dat ik hier niet top was."

Bottieau mist zo een treffen in de zestiende finales met het nummer 1 van de wereld, de Georgiër Avtandili Tchrikishvili.

Voor de judoka's geldt het toernooi in Bakoe ook als Europees kampioenschap. Bottieau heeft al twee bronzen EK-medailles op zijn erelijst, behaald in 2012 en 2013.

Judoka Sami Chouchi verliest in eerste ronde

Ook judoka Sami Chouchi (IJF 55) heeft zich vandaag op de Europese Spelen in Bakoe niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde in de klasse tot 73 kg.

De 22-jarige Chouchi ging onderuit tegen de 24-jarige Wit-Rus Vadzim Shoka (IJF 50). Die kreeg drie strafpunten (shido's), een meer dan Chouchi, maar scoorde ook een beslissende waza-ari.

In de zestiende finales staat Shoka nu tegenover de Nederlandse topper Dex Elmont (IJF 3).

In dezelfde gewichtsklasse is Dirk Van Tichelt (IJF 12) vrij in de eerste ronde. Hij opent zijn toernooi tegen de Pool Damian Szwarnowiecki (IJF 94).