Judoka Charline Van Snick vrijgesproken in cocaïnezaak

Het Internationaal Sporttribunaal heeft de schorsing van judoka Charline Van Snick opgeheven. De Waalse werd vorig jaar tijdens het WK positief bevonden op cocaïne. "Charline is volledig vrijgesproken", zegt haar advocaat, Jean-Luc Flagothier. Van Snick was door de Internationale Judofederatie sinds 15 oktober vorig jaar voor twee jaar geschorst.

Charline Van Snick testte in augustus vorig jaar positief op cocaïne tijdens het WK judo in Rio de Janeiro, waar ze brons veroverde in de klasse tot 48 kilogram. Op 19 november werd de tegenexpertise in het labo van het Canadese Montréal uitgevoerd.

Maximumstraf
Van Snick ontkende verboden producten te hebben gebruikt en ging op 14 december in het gezelschap van haar advocaat haar zaak bepleiten op de zetel van de Internationale Judofederatie (IJF) in Boedapest. De IJF kende echter geen genade en legde de Luikse begin januari een schorsing van twee jaar op, de maximumstraf. Die schorsing ging in op 15 oktober 2013. Ook moest ze haar bronzen WK-medaille inleveren. Daarop besliste de 23-jarige Van Snick naar het TAS te stappen. Ze beweerde dat ze het slachtoffer was van sabotage.

Medaille kwijt
Het TAS heeft de judoka nu in het gelijk gesteld, maar Van Snick krijgt haar WK-medaille wel niet terug. "We bevestigen de inbreuk op de anti-dopingwet, maar verklaren het beroep van Van Snick deels gegrond", klinkt het in het vonnis. "De schorsing van twee jaar die haar door de Internationale Judofederatie (FIJ) werd opgelegd, wordt geannuleerd, maar hetzelfde geldt voor haar resultaten tijdens het betreffende WK."

Sterker
"Charline heeft zeker zeven à acht maanden verloren, dat hoort helaas bij zo'n procedure. Je moet echter niet de nadruk leggen op het negatieve, Charline komt hier sterker uit en is meer gemotiveerd dan ooit", zegt advocaat Jean-Luc Flagothier.

BELGA
PHOTO_NEWS
Charline Van Snick en haar advocaat.
BELGA Charline Van Snick en haar advocaat.