Jos Verlooy gelooft in olympische kansen van Belgische jumpingploeg

Jos Verlooy.
PHOTO_NEWS Jos Verlooy.
Jos Verlooy voelt zich met zijn toppaard, de twaalfjarige Domino, klaar voor het EK, dat volgende week woensdag (19 augustus) in het Duitse Aken begint. Hij gelooft rotsvast dat de Belgische ploeg zich kan kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016 in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

Om zich te plaatsen, moet België zich bij de top 3 scharen. Nederland, Frankrijk en Duitsland worden alvast niet meegerekend in de eindstand voor Rio vermits die landen al een olympisch ticket hebben veroverd op het WK, dat in september 2014 in het Normandische Caen plaatsvond.

"Dit moet kunnen", zegt Verlooy, die met zijn 19 jaar veruit de jongste is van de Belgische ploeg onder leiding van chef d'équipe Dirk Demeersman. "In het klassement van de Furusiyya Nations Cup Divisie 1 veroverden wij de eerste plaats en dat geeft zelfvertrouwen. Het klikt onderling bijzonder goed en wij gaan voor elkaar door het vuur. Bovendien hebben we met Dirk Demeersman een coach met veel EK-ervaring en iemand die veel vertrouwen geeft."

Demeersman gaf begin juni na de Furusiyya Nation Cup van Sankt-Gallen in Zwitserland al aan dat Verlooy zich moest voorbereiden op een mogelijke deelname aan het EK. "Ook dat is een voordeel", weet Jos Verlooy nu. "Ik heb Domino niet moeten belasten met een overdaad aan wedstrijden. Hij lijkt helemaal fit en klaar voor Aken. Mijn eerste doel is België naar Rio te brengen. Daarna zien we wel wat er individueel nog te rapen valt. Ik blijf bij mijn focus om elke proef foutloos te zijn en pin me nooit op voorhand vast op medailles."