Jonathan Sacoor loodst Tornados naar A-finale (en WK-ticket) op World Relays, gemengd team door na diskwalificatiesoap

BELGA
De Belgian Tornados hebben zich probleemloos geplaatst voor de A-finale van de 4x400 meter op de World Relays in Yokohama. Jonathan Sacoor stelde als slotloper het finaleticket veilig. Door die finalestek mogen de Belgen hun koffers pakken voor het WK in Doha.

Dylan Borlée, Robin Vanderbemden, Julien Watrin en Jonathan Sacoor liepen in hun reeks naar de tweede tijd (3:03.70). Alleen Japan (3:02.55) deed beter. In eerste instantie moest Jonathan Borlée als derde lopen, maar hij haakte af omdat hij geen risico wilde nemen met de hamstrings. Watrin verving hem. Kapitein (en vaste slotloper) Kevin Borlée haakte eerder al geblesseerd af.

De snelste twee landen van elk van de drie reeksen plaatsten zich voor de finale, net als de twee beste verliezende tijden. Om een ticket voor het WK in Doha (27 september tot 6 oktober) te halen, moesten de Belgen binnen de top tien eindigen. Omdat ze de A-finale haalden, is dat ticket dus al binnen. Uiteindelijk liepen de Tornados de achtste chrono van de reeksen. De Verenigde Staten (3:02.06) waren het snelste, voor Trinidad en Tobago (3:02.49), Japan uit de reeks van België, Jamaica (3:02.67), Zuid-Afrika (3:02.77), Groot-Brittannië (3:03.11) en Australië (3:03.53).

AFP

Zonder Kevin en Jonathan Borlée leken de Tornados onthoofd, maar in de reeks werd de tweeling niet gemist. “Het bewijs is geleverd dat we het ook zonder hen kunnen”, stelde Robin Vanderbemden vast. “We hebben bewezen dat we ons kunnen kwalificeren voor het WK zonder de tweeling. Ook al is het goed dat we hen hebben, we waren ervan overtuigd dat we het konden zonder hen en nu bewijzen we het opnieuw. Dit is dezelfde ploeg als de reeks op het EK in Berlijn en dat werkt echt goed. Er kunnen altijd atleten vertrekken of bijkomen, maar het is duidelijk dat deze opstelling toch een mooie ploeg is voor de toekomst.”

Julien Watrin moest in extremis de geblesseerde Jonathan Borlée vervangen. “Ik wist het net voor de opwarming”, zei Watrin. “Het is al eens gebeurd bij een blessure dat het bericht echt op het laatste moment kwam, maar nu kon ik me sereen opwarmen. Bovendien wist ik ook al van gisteravond dat als Jonathan Borlée zou uitvallen, ik dan zijn plaats zou innemen, als derde dus. Daar heb ik me kunnen op voorbereiden.”

Cheetahs naar B-finale

De Belgian Cheetahs eindigden vierde in hun reeks van de 4x400 meter, onvoldoende voor een plaats in de A-finale. Met een twaalfde plaats overall in de reeksen boekten de Belgische meisjes wel een ticket voor de B-finale. Het kwartet met Camille Laus, Hanne Claes, Paulien Couckuyt en Lucie Ferauge klokte een tijd van 3:30.69. Polen won de reeks voor Groot-Brittannië en Zwitserland. De Belgische vrouwen moesten hopen op één van de twee beste verliezende tijden om de A-finale te halen. IJdele hoop, want in de tweede reeks liep Frankrijk als derdegeplaatste sneller (3:29.89). De aflossingsmeisjes moesten in Japan noodgedwongen verjongen. Vaste waarden als Justien Grillet, Margo Van Puyvelde en Cynthia Bolingo ontbraken met blessures.

Diskwalificatiesoap

De gemengde estafetteploeg won zijn reeks op de 4x400 meter. Julien Watrin, Camille Laus, Liefde Schoemaker en Dylan Borlée liepen naar de winst in 3:18.03. Hiermee hielden ze Brazilië (3:18.26) achter zich. De snelste twee landen van elk van de drie reeksen plaatsten zich voor de finale, net als de twee beste verliezende tijden. België vlot naar de finale dus, maar dat had heel wat voeten in de aarde. Dylan Borlée verving in laatste instantie immers een vermoeide Jonathan Sacoor als slotloper. Een last minute vervanging die volgens de organisatie niet correct zou zijn doorgegeven, waarna België uit de uitslag werd geschrapt. Niet veel later kreeg de soap een happy end. De diskwalificatie werd tenietgedaan, de Belgen mochten alsnog naar de finale.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.