Joachim Bottieau eerste Belg die finale haalt op World Judo Masters

photo_news
Joachim Bottieau (-81 kg) kampt in de nacht van zaterdag op zondag (rond 1 uur) in het Mexicaanse Guadalajara de finale van de IJF World Judo Masters. Hij ontmoet de Amerikaan Travis Stevens en is daarmee de eerste Belg die voor goud mag kampen op de Masters. Dirk Van Tichelt (-73 kg) moest vrede nemen met een zevende plaats.

Bottieau (World Ranking 15) vocht in Guadalajara op de zesde IJF World Judo Masters uit de geschiedenis met dezelfde offensieve stijl waarmee hij in februari van dit jaar goud veroverde op de Grand Prix van Düsseldorf. Zo slaagde hij er in om in zijn eerste kamp van de dag met yuko te winnen van de onbekende thuiskamper Victor Ochoa. Vervolgens klopte hij met ippon de Rus Sirazhudin Magomedov (WR 20) en in de halve finale stuurde hij met 1 strafpunt tegen 2 de Mongool Dagvasuren Nyamsuren (WR 12) naar huis. In de finale krijgt hij de Amerikaan Stevens (WR 14) tegen over zich.

Bottieau wordt zo de eerste Belg die de finale van de Masters haalt. De beste resultaten voor ons land boekten tot hier toe Ilse Heylen met brons op de IJF World Judo Masters van 2012 in Almaty (Kazachstan) en Toma Nikiforov, eveneens brons, op de Masters van Rabat (Marokko) in 2015.

BELGA
Bottieau (wit) in actie
BELGA Bottieau (wit) in actie

Van Tichelt doet minder

Dirk Van Tichelt (-73 kg) eindigde vandaag in Guadalajara op de zevende plaats en evenaarde zo zijn prestatie van 2013 in Tyumen (Rusland). Een jaar eerder werd hij vijfde in Almaty. Van Tichelt (WR 18) won eerst met waza-ari van de Canadees Arthur Margelidon (WR 13) maar verloor daarna met ippon tegen de Azeri Rustam Orujov (WR 2). In de herkansingen liet hij zich in de eerste minuut verrassen door Sagi Muki uit Israël (WR 4), die meteen een ippon kon scoren.

Dirk Van Tichelt in het blauw
AFP Dirk Van Tichelt in het blauw