Jelena Peeters levert in Berlijn teleurstellende race af

Jelena Peeters
REUTERS Jelena Peeters
Jelena Peeters heeft op de eerste dag van de wereldbekermanche in Berlijn een teleurstellende 3.000 meter afgeleverd. Peeters eindigde vandaag in 4:16.15 als dertiende. De overwinning ging naar de Nederlandse Ireen Wüst (4:01.55), voor haar landgenote Marije Joling (4:03.34) en de Tsjechische Martina Sablikova (4:05.36).

In de rangschikking voor de wereldbeker leidt Sablikova, voor Wüst en de Duitse veterane Claudia Pechstein. Peeters is vijftiende. In de B-groep verraste de Nederlandse Carlijn Achtereekte met 4:00.80, slechts vijf honderdsten boven het uit 2009 daterende baanrecord van Sablikova. Voordeel voor Achtereekte was dat de races in haar categorie in kwartetten werden afgewerkt, waardoor de rijdsters steeds een mikpunt hebben.

Tegen de in een Nederlandse ploeg trainende Japanse Nana Takagi kwam Peeters geen moment in haar ritme. In de eerste volle ronde leek er nog wel perspectief (32.1), maar een ovaal verder was de snelheid totaal weg (33.6). Peeters besloot haar martelgang met 34.8 en finishte bijna zes seconden achter haar zeker niet inponerende tegenstandster. De 28-jarige rijdster uit Wuustwezel was juist vroeg naar Berlijn gekomen om aan het snelle ijs te wennen. "Op die manier wil ik de opbouw verder gestalte geven", had ze zich voorgenomen.

Bart Swings verschijnt de komende dagen aan de start. Zaterdag schaatst hij de 5.000 meter. "Bij deze afstand kijken we met z'n allen uiteraard richting het podium", laat trainer-coach Rutger Tijssen weten. Op de slotdag gaat Swings op de 1.500 meter voor een top 10-klassering. Op het afsluitende onderdeel, de massastart, komen drie schaatsers van Team Stressless, de Duitser Alexej Baumgärtner, Haralds Silovs uit Letland en Swings in actie. "Die massastart begint voor ons een mooi onderdeel te worden", meent Tijssen. "In de voorgaande wedstrijden werd al de tweede (Silovs) en de derde plaats (Swings) behaald. "Nu lonkt dus goud", besloot Tijssen.