Jelena Peeters: "Had op beter gehoopt"

ANP
Jelena Peeters is vandaag negende geworden in de 5.000 meter op de wereldkampioenschappen afstanden in het Nederlandse Heerenveen. De 29-jarige Belgische finishte in 7:17.28. De Tsjechische Martina Sablikova schaatste in 6:52.73 naar de wereldtitel. Het zilver was voor de Nederlandse Carlijn Achtereekte (6:54.49), het brons voor de Duitse veterane Claudia Pechstein (6:56.53).

Voor de 27-jarige Sablikova, die gisteren ook al de 3.000 meter won, is het de twaalfde wereldtitel. Daarnaast heeft ze vier Europese en drie olympische titels op haar palmares. Zesvoudig wereldkampioene en vijfvoudig olympisch kampioene Pechstein, die deze maand 43 wordt, bracht haar totaal aantal medailles op internationale kampioenschappen op zestig.

Peeters was met haar negende plaats teleurgesteld. "Jammer, ik had toch minstens op top acht gehoopt", regeerde ze. Voor Peeters was vrijdag 13 februari de dag der dagen. Vrijwel het hele seizoen had ze gezet op die 5.000 meter. Net op dat nummer had ze een jaar geleden tijdens de Olympiche Winterrspelen in Sochi niet mogen rijden. Een twaalfde plaats op de 3.000 meter was toen haar beste prestatie. De vijf kilometer van Heerenveen moest een sportieve revanche worden, had ze gedurende de zomer gedacht. In de voorberieiding op het afstandstoernooi in Heerenveen zat het echter niet mee. Sinds de zomer ondervond ze hinder van een knieblessure, die haar bij het fietsen parten speelde. Daardoor ging ze seizoen in met een trainingssachterstand, die ze niet meer goedmaakte.

Met een tijd van 7:22.01 (in Seoel) op haar eerste en enige vijf kilometer van het seizoen verscheen ze vrijdag niet geheel gerust aan de start. Dat was toch wel erg ver verwijderd van het Belgische record (7:09.08), dat ze twee jaar geleden in Astana had gereden. Die achterstand toonde ze in haar rit tegen Olga Graf, de Russin die in Sochi een bronzen medaille had meegepikt. Graf heeft geen goed seizoen, maar zette Peeters toch gedecideerd op achterstand. Na 3.000 meter, waar Peeters passeerde in 4:21.54, bedroeg het verschil vijf seconden. Daarna kreeg de Vlaamse het erg moeilijk en moest ze uiteindelijk met een marge van tien tellen van het ijs. "Dit was een heel moeilijk seizoen. Het was een leerjaar. Die rondjes komen niet als normaal. Ik ben met mijn gedachten al met het volgende seizoen bezig." Zondag schaatst Peeters nog de massastart in Heerenveen.