Jacques Borlée lanceert oproep om Koning Boudewijnstadion te redden

PHOTO_NEWS
Jacques Borlée, de coach van de Belgische 4x400m-aflossingsploeg, heeft een website gelanceerd om het Brusselse Koning Boudewijnstadion te redden. Op www.solidarityathletics.com krijgen geïnteresseerden na een korte uitleg van Borlée de kans om hen met een muisklik te steunen.

Bedoeling van het project is natuurlijk zoveel mogelijk steun te verzamelen als drukkingsmiddel tegen de plannen om het bestaande Koning Boudewijnstadion in 2020 af te breken, omdat er wat verderop een nieuwe tempel komt met 60.000 zitplaatsen. In dat nieuwe stadion is er echter geen plaats voor een atletiekpiste, waardoor op termijn het einde dreigt voor de Memorial Van Damme, de traditionele slotmanche van de Diamond League en een van de meest prestigieuze atletiekmeetings ter wereld. "We zijn bezorgd om de toekomst van atletiek, de eerste olympische sport, in dit land, nadat werd aangekondigd dat het Koning Boudewijnstadion in 2020 de deuren moet sluiten", schrijft Jacques Borlée op de website. "In België zijn er 35.000 aangesloten atletiekleden en 200.000 joggers, bovendien vormt atletiek de basis voor heel wat andere sporten. Daarnaast is de Memorial een van de grootste atletiekmeetings ter wereld, die rechtstreeks uitgezonden wordt in meer dan 170 landen. De symboliek die het Koning Boudewijnstadion uitstraalt en de talloze wereldrecords die er ooit verbroken zijn, inspireren meer dan duizend jonge atleten van atletiekclub Excelsior."

"Wij zijn helemaal niet tegen het Eurostadion"
Het Eurostadion op parking C van de Heizel wordt gebouwd om er tijdens het EK 2020 wedstrijden te laten plaatsvinden. Daarnaast wordt RSC Anderlecht voor een periode van dertig jaar hoofdhuurder van het stadion. Omtrent de betrokkenheid van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en de Rode Duivels is er momenteel nog geen duidelijkheid. "Wij zijn helemaal niet tegen het Eurostadion. Wij begrijpen daarentegen de noodzakelijkheid voor de Rode Duivels en Anderlecht om een stadion te hebben dat een positieve invloed heeft op de economische activiteit en de uitstraling van onze hoofdstad. We vragen echter aan de sportwereld en de olympische beweging om ons te steunen. De Europese hoofdstad verdient ook zijn atletiek", besloot Borlée.