IOC "tevreden" met dopingschorsing Tyson Gay

EPA
Het Internationaal Olympisch Comité kan zich vinden in de dopingschorsing van een jaar die topsprinter Tyson Gay vrijdag kreeg opgelegd.

"Het IOC is tevreden met de beslissing van het USADA (Amerikaans antidopingagentschap) na de bekentenis van Tyson Gay", luidt het in een officiële mededeling.

Gay, na Usain Bolt de snelste man op aarde, werd gisteren door het USADA voor een jaar geschorst nadat hij in juni 2013 werd betrapt op het gebruik van anabole steroïden. Omdat de schorsing met terugwerkende kracht ingaat vanaf vorige zomer, mag de 31-jarige Amerikaan volgende maand alweer in competitie uitkomen.

In een communiqué benadrukt het IOC dat Gay zelf schuld heeft erkend en zijn olympische medaille van de Spelen in Londen (zilver op de 4x100m) heeft teruggegeven. Omdat hij ook goed meewerkte aan het onderzoek, kwam Gay er vanaf met slechts een jaar schorsing.

De olympische organisatie beklemtoont verder dat het nultolerantiebeleid tegenover doping wordt verdergezet. "Wij zullen er alles aan doen opdat de rechten van de sporters die niet vals spelen optimaal worden beschermd."