Internationale Atletiekfederatie slachtoffer van cyberaanval

IAAF-voorzitter Sebastian Coe.
AP IAAF-voorzitter Sebastian Coe.
De Internationale Atletiekfederatie is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Dat meldt de IAAF vandaag in een persbericht. Zes weken geleden, op 21 februari, ontdekte een door de IAAF ingeschakeld cyberteam de hack. Data over medische attesten van atleten - de zogenaamde Therapeutic Use Exemption (TUE's) - waren van een IAAF-server afgehaald door het Russische hackerscollectief Fancy Bears.

Een sporter kan een 'therapeutische uitzondering' aanvragen om legaal een bepaald geneesmiddel te gebruiken dat op de lijst van verboden middelen staat. De IAAF heeft intussen contact opgenomen met alle atleten die sinds 2012 zo'n medisch attest hebben aangevraagd. "Onze prioriteit gaat naar de atleten die informatie aan de IAAF hebben verstrekt waarvan ze dachten dat het veilig en vertrouwelijk zou zijn", aldus IAAF-voorzitter Sebastian Coe. "Wij bieden hen onze oprechte excuses aan en zullen er alles aan doen om deze situatie op te lossen."

Het hackerscollectief Fancy Bears lekte vorig jaar al vertrouwelijke medische gegevens van tal van atleten, zoals onder andere Chris Froome, Mo Farah, Rafael Nadal. De informatie werd toen verkregen na een cyberaanval op het Wereldantidopingagentschap WADA.