Ier Lynch wint Grote Prijs, Pieter Devos wordt derde

Pieter Devos werd met Dylano derde.
EPA Pieter Devos werd met Dylano derde.
De Ier Denis Lynch heeft vanavond de Grote Prijs van de Kerstjumping in Mechelen gewonnen. Met de 14-jarige ruin Abbervail vormde hij de snelste van zeven foutloze combinaties in een barrage met tien. De Nederlander Jur Vrieling werd met Flash Dance tweede, Pieter Devos met Dylano derde.

Jos Lansink, vorig jaar winnaar, moest deze keer met Electra met de zevende stek vrede nemen. Nicola Philippaerts zette met Forever D'Arco een scherpe tijd neer, maar liet vier strafpunten noteren, wat hem een achtste plaats opleverde. Philippe Le Jeune werd met Filou elfde. Ook hij kwam foutloos rond in de eerste omloop, maar een tijdstraf kostte hem een plaats in de barrage.

"Ik ben eigenlijk naar Mechelen gekomen om dinsdag in de Wereldbekerwedstrijd punten te pakken, maar deze overwinning motiveert wel", verklaarde Lynch na zijn zege in de 34ste editie van de Grote Prijs. "Abbervail heeft een heel grote galop, waardoor hij uiteraard in staat is om veel snelheid te maken. Bovendien heeft hij met zijn veertien jaar heel veel ervaring en zo kan je met hem veel risico's nemen."

Eerder op de dag werd de Queens Cup voor amazones gewonnen door de Nederlandse Anne-Liza Makkinga met de 8-jarige merrie Cacharelle. De Zweden Erica Swartz (Conisha) en Petronella Andersson (Quenndal) flankeerden haar op het podium. Catherine Van Roosbroeck (Gautcho) was met een vierde plaats beste Belgische. De overwinning van Makkinga is een grote verrassing. "Eind vorig jaar kwam Cacharelle als een afdankertje bij mij", verklaarde de 28-jarige Nederlandse. "Het duurde drie weken voor ze een eerste teken gaf dat ze wou springen. Pas vanochtend beslisten we om haar in te schrijven voor de Queens Cup. Dit is veruit onze mooiste zege."