IAAF vindt testosteronbewijs in nieuwe studie

 De IAAF beschouwt de studie als steun in de rug voor haar omstreden testosteronmaatregel, waarvan met name de Zuid-Afrikaanse topatlete Caster Semenya de dupe was.
AP De IAAF beschouwt de studie als steun in de rug voor haar omstreden testosteronmaatregel, waarvan met name de Zuid-Afrikaanse topatlete Caster Semenya de dupe was.
Uit recent Zweeds onderzoek komt naar voren dat vrouwen met een hoger testosterongehalte fysiek voordeel hebben bij het lopen. Ze houden het langer vol en hebben meer spiermassa, blijkt uit de studie van het Karolinska Instituut dat is gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine. De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) beschouwt de studie als steun in de rug voor haar omstreden testosteronmaatregel, waarvan de Zuid-Afrikaanse topatlete Caster Semenya de dupe was.

Volgens de atletiekbond heeft Semenya van nature een te hoge testosteronspiegel en die grote hoeveelheid van het mannelijke hormoon zou haar te veel voordeel bieden. De drievoudig wereldkampioene op de 800 meter kon op het afgelopen WK in Doha haar titel niet verdedigen, omdat ze weigerde medicijnen te slikken die haar hormoonspiegel verlagen.

Het bewijs waarop de IAAF de maatregel baseerde, kwam deels uit zelf gefinancierd onderzoek en sommige wetenschappers twijfelden aan de uitkomst. De nieuwe studie toont volgens de federatie aan dat ze wel degelijk gelijk heeft. De Zweedse wetenschappers vonden dat vrouwen die een testosteroncrème gebruikten, een fysieke inspanning gemiddeld 21,17 seconden langer volhielden dan de vrouwen die de crème niet kregen en bovendien 923 gram meer spiermassa kweekten.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jean driesen

    atleten, mannen en vrouwen, die van nature een hoger VO2max. hebben dan hun concurrenten hebben ook een groter uithoudingsvermogen: moeten zij ook uit de competities verwijderd worden? Wat gaat er dan nog overschieten in de "topsport"?

  • Frederik Naert

    Dat spreekt nogal voor zich dat ze er voordeel uithaalt. Ze moeten haar titels afnemen want zo is het wel heel gemakkelijk.

  • Marcus Camps

    Amai, daar hebben ze precies lang over nagedacht ...