Historische prestatie die Europa verbluft: Belgian Lions maken brandhout van topland Litouwen en krijgen applaus van tegenstander

BELGA
Wat een droomprestatie om de kwalificaties van het EK 2021 in te zetten. Een stunt van formaat, ophef in het Europese basketbal. Litouwen gevloerd met 21 punten na een maximale 68-31-stand! De Belgian Lions verbluffen Europa.

“Noem dit gerust historisch, zeker gezien het ruime verschil”, schatte Lions-baas Jacques Stas de spetterende overwinning terecht in. Want basketbal, dat is in Litouwen religie. Europees topland, vaste waarde op de Olympische Spelen. Speelt de nationale trots, dan lopen de tribunes vol. Ook gisteren die van de Diamonte Mons Arena. Mooi gevuld met goed 4.000 fans, meer dan de helft daarvan met Litouwse fans. Zij zorgden voor sfeer, de Belgian Lions zorgden voor ophef en bewondering.

Strafste prestatie en resultaat onder bondscoach Gjergja. Veertig minuten aan de leiding, waarvan ruim dertig dominant. 68-31 stond het na drie kwarts. Vol defensieve overgave, met gretigheid en zuiverheid in aanval, gevoed door snelle passing en veel beweging, atletisch in rebound.

Exponenten hierbij: het routiniersduo Mwema en Gillet. Meteen ook het driepuntvizier op scherp. Vijf driepunters knalden al vroeg de Litouwse afweer en ook fans tot wanhoop: 23-9 (9'). Er zouden er nog 8 volgen. De Lions eindigden met13 bommen tegen 6 voor de bezoekers.

Retin Obasohan was indrukwekkend: hij was de chouchou van de fans
BELGA Retin Obasohan was indrukwekkend: hij was de chouchou van de fans

Applaus van bezoekers

Wat een weelde kenden deze Lions. Met eerst Boukichou die van de bank kwam met meer gewicht, présence en scores onder de korf. En vervolgens Obasohan. Rastalent en explosieve spierbundel. Wat was hij indrukwekkend. Elke versnelling was bingo. Met een spectaculaire dunk was hij meteen de chouchou van de Mons Arena.

Het derde kwart was een ongezien Belgisch feestje: 28 tegen 10. Zes op zeven aan bommen, onder regie van spelmaker Tabu. Met zowaar applaus van de bezoekende fans. Bij 68-31 konden de boeken dicht. Litouwen verpletterd tot 31 punten na 30 speelminuten. Indrukwekkend. Alleen Belgisch concentratieverlies kreeg het schaamrood van de Litouwse wangen. En halveerde de kloof naar 72-52. Niemand die daar om maalde. De staande ovatie was oververdiend.

“Hier droom ik al zo lang van, schitteren in het shirt van de Belgian Lions”, straalde Obasohan. “Ook wij kunnen grootse dingen doen, net als de Cats. We mogen dromen van meer.” 

Maandag volgt al de tweede kwalificatiewedstrijd, op verplaatsing in Denemarken. Naast Litouwen en Denemarken ontmoeten de Lions ook nog Tsjechië in groep C. Tsjechië is één van de gastlanden voor de eindronde (17 augustus-3 september 2021) en is sowieso geplaatst. Naast Tsjechië stoten er nog twee landen in de groep door. 

Quentin Serron
Photo News Quentin Serron
Jean-Marc Mwema
Photo News Jean-Marc Mwema

Bondscoach Dario Gjergja: “Uitstekende verdediging”

Bondscoach Dario Gjergja zag vooral een indrukwekkende defensie tegen de Litouwers. “Op uitzondering van het laatste kwart deed onze verdediging het uitstekend. Maar dat is normaal na zo’n intense wedstrijd. We moeten nu echter niet denken dat we al iets hebben. Dit was slechts één wedstrijd en één zege. Maandag is het al opnieuw tegen Denemarken.”

Aanvoerder Jonathan Tabu zag de Belgian Lions een quasi perfecte prestatie afleveren. “Vandaag hebben we getoond dat we ook tegen de beste Europese ploegen iets kunnen neerzetten. Dit is het resultaat van hard werken met onze staff. Als we dan ook nog eens zoals vanavond voor een volgepakte zaal mogen spelen, is er veel mogelijk. In België heeft onze coach alles gewonnen en nu wil hij dat met de nationale ploeg ook doen.” 

Bondscoach Gjergja
BELGA Bondscoach Gjergja

23-9, 40-21, 68-31, 86-65

BELGIË: Mwema 8, Tabu 18, Serron 18, Schwartz 2, Gillet 11, De Zeeuw 2, Obasohan 21, Tumba 4, Libert 0, Kesteloot 0, Boukichou 8, Bratanovic 2.

LITOUWEN: Kalnietis 12, Maciulis 3, Janavicius, Birutis, Motiejunas17, Kuzminskas 15, Masiulis 3, Bendzius 8, Dimsa 5, Sajus, Butkevicius 2, Valinskas 0.

Groep C

Gisteren

Belgian Lions - Litouwen 86-65

Tsjechië - Denemarken75-71

Maandag

18.15 Denemarken - Belgian Lions

18.30 Litouwen - Tsjechië

BELGA
BELGA
BELGA2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lieven Vermandere

    Mijn mond viel open van verbazing dat de Lions Litouwen zo domineerden. Op geen enkel moment zijn de Litouwers even op voorsprong gekomen. Nu bevestigen!

  • Kristel Van Clemen

    Toppers!!!!! Proficiat en nog veel succes in de volgende matchen.