Historisch: Kipchoge duikt als eerste ooit onder magische grens van 2 uur op marathon

Eliud Kipchoge heeft geschiedenis geschreven. De 34-jarige Keniaan dook in Wenen onder de mythische grens van twee uur op de marathon: 1u59'40". Z’n tijd geldt wel niet als een officieel wereldrecord, omdat hij een vloot aan tempomakers gebruikte.

Kipchoge kreeg tijdens de race over 42,195 kilometer hulp van 41 hazen. Onder meer Bernard Lagat en de broers Ingebrigtsen stonden de Keniaan bij. Een elektrische auto reed dan weer met een groene streep voor Kipchoge uit en straalde zo de ideale lijn op het asfalt.

Bij een eerdere recordpoging op het autocircuit in Monza bleef Kipchoge steken op 2u00’25”. Vandaag was het wél prijs. Hij liep de hele tijd voor op schema en klokte uiteindelijk af in een chrono van 1u59'40". Een historische prestatie.

Het evenement in Wenen kreeg de naam ‘INEOS 1:59 Challenge’. De Britse chemiereus INEOS sponsorde immers de recordpoging. Kipchoge is wereldrecordhouder op de marathon met een tijd van 2u01'39", vorig jaar neergezet in Berlijn. 

REUTERS
REUTERS
REUTERS
EPA
EPA
AP
REUTERS48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerrit Versteele

  Ruim 21 km/u lopen, 2 uur lang, nauwelijks voorstelbaar! De meesten halen dat gemiddelde zelfs niet al fietsend.

 • Jan Van Den Bergh

  Laat ze recordpogingen doen op de piste , zonder hazen en wagen ervoor .

 • staf marien

  De hazen moeten vanaf de start meelopen waar gaat dit anders eindigen,anders worden alle records op lange afstand volgend jaar naar de prullemand verwezen. Eerlijk duurt het langst!!!!!!!!

 • Lecocq Daniel

  Een mooie prestatie maar spijtig genoeg een wereldrecord 'achter derny'.

 • Kris Martens

  15 miljoen euro kostte dit experiment. Om onder de 2u te komen. Wat maakt t uit. Met die 15 miljoen kan je 10.000 gezinnen uit de problemen helpen. Dan had ik wel recht op de bank gaan staan.