Historisch! Antwerp Giants bereiken Final Four in Champions League

Photo News
De Antwerp Giants hebben geschiedenis geschreven door de Final Four in de Champions League te bereiken. Nooit eerder slaagde een Belgische club daarin. De Giants namen in een uitverkochte Lotto Arena de maat van Nizhny Novgorod (66-61), in Rusland won het team van Roel Moors met 68-83.

De Russen kwamen zonder hun Amerikaanse topscorer Kendrick Perry - goed voor zeventien punten in de heenwedstrijd - op het parket in Antwerpen. Bij de Giants was Ismael Bako, vooraf onzeker met een voetblessure, wel fit voor de strijd. Na een rumoerig openingsbegin - het duurde meer dan drie minuten vooraleer Schoepen voor het eerste punt van de wedstrijd kon zorgen - namen de Antwerp Giants het commando in handen. Via 6-2 en 11-7 ging het naar een 19-12-tussenstand na het eerste kwart. Vooral defensief stonden de Antwerpenaars erg sterk op hun benen.

In het tweede kwart behield een indrukwekkende thuisploeg makkelijk de leiding. Dennis Donkor bezorgde de Giants bij 38-28 voor het eerst een tienpuntenkloof. Paris Lee legde met een vrijworp de ruststand vast op 41-29. Na de pauze kwamen de Russen aanvankelijk terug tot 43-35, maar de Antwerpenaren hervonden hun elan en dankzij een prachtige driepunter van Hans Vanwijn sloten ze het derde kwart af bij 57-46.

Een (aller)laatste stuiptrekking bracht de bezoekers in het laatste quarter opnieuw in de buurt van de Giants, via 57-50 en 65-59. Die zaten met zware benen, maar beklonken het duel alsnog met een 66-61 zege. Jae’Sean Tate (11 ptn) en Hans Vanwijn (10 ptn) waren de uitblinkers bij de thuisploeg, bij de bezoekers was Vladimir Dragicevic (16 ptn) topscorer.

Het is de eerste keer dat een Belgisch team zich plaatst voor de Final Four van de Champions League. De Antwerp Giants wonnen eerder dit seizoen de Beker van België en staan momenteel, samen met Oostende, aan de leiding in de EuroMillions Basketball League.

De halve finales gaan door vanaf 3 mei, de loting daarvan is voorzien op 11 april. De Final Four vindt plaats in de zaal van een van de vier halvefinalisten. De Internationale Basketfederatie (FIBA) zal de komende weken haar keuze voor de gaststad bekendmaken. Het Antwerpse Sportpaleis is een van de kanshebbers. 

Moors: “Geen topwedstrijd, maar goed genoeg voor de kwalificatie”

“We waren klaar voor partij”, opende Giants-coach Roel Moors. “Ik had vooraf gefocust op een sterke defensie, een hele wedstrijd lang. Die ‘defense’ stond ook op punt, maar aanvallend liep het bij momenten moeilijker. Ik denk dat de afwezigheid van Kendrick Perry (sterspeler van Nizhny Novgorod, red.) ook onze ploeg parten speelde. Mijn spelers misten die extra uitdaging. Daarom kan ik niet zeggen dat we opperbest speelden. Maar het was goed genoeg voor de kwalificatie en dat is wat telt. De plaatsing voor de Final Four is voor deze spelersgroep, en bij uitbreiding voor de hele club, fantastisch. Het zullen fysiek zware weken worden, maar daar moeten we mee om kunnen. Dit is een verhaal van twee jaar werken en dit seizoen komt er alles uit. Fantastisch.”

Ook de spelersgroep was na de kwalificatie door het dolle heen. Moors kreeg enkele champagne-flessen over zich heen gespoten en het begin van een luidruchtig Antwerps feestje bleek ingezet. Paris Lee kon enkel kwijt dat hij het “ongelooflijk” vond. Ismael Bako prees dan weer het publiek, dat een uitverkochte Lotto Arena bij momenten deed daveren.

Man van de match Hans Vanwijn (10 punten) bleef wel nog even nuchter. “We wisten dat het een heel fysieke strijd ging worden en daar waren we klaar voor”, stak de Limburger van wal. “Zij deden alles om te winnen, maar scoorden te weinig. Ze misten met Perry dan ook hun beste speler. Zelf waren wij heel solide. Ik vind dat we een heel goede wedstrijd speelden. Vooral defensief waren we ijzersterk. Offensief waren we misschien niet altijd op de afspraak, maar het volstond. Dat is het belangrijkste.” 

BELGA

Russen zijn groot in het verlies: “Dikke proficiat aan Antwerp Giants”

Zoran Lukic, de Servische coach van Nizhny Novgorod, kon na afloop van het met 66-61 verloren terugduel in de kwartfinales van de Champions League niet anders dan tegenstander Antwerp Giants feliciteren. “Dit is een erg sterk team en wij waren vandaag niet op ons best”, legde Lukic uit.

“Ik wil vooral Roel Moors nog eens proficiat wensen”, stak de Serviër van wal. “De kwalificatie van de Antwerp Giants is geen verrassing voor mij. Ze waren in de heenwedstrijd ook al enorm sterk en Roel Moors verraste me toen ook al met zijn tactiek. Wij stonden er zelf vandaag niet. Dit was niet het ware Novgorod, het was voor ons te moeilijk zonder Kendrick Perry. We hebben alles gegeven, wilden hier verrassen, maar dat zat er niet in. Onze jonge jongens slaagden er nooit in de Giants de controleren.”

Ook shooting guard Maxim Grigoryev sprak dezelfde taal als zijn coach. “Ik wil de Antwerp Giants feliciteren. Het is een erg sterk team en wij misten enkele belangrijke spelers. Dat kwam ons hier duur te staan. Ik kan niet zeggen dat we niet gevochten hebben, maar niet iedereen was op de afspraak. Kwalificatie zat er nooit in.” 

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
Photo News



9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jozef van riel

  Bernard. Welke sport beoefent Ajax? Zeveraar!

 • Kurt Decin

  Toppers! Blijven gaan!

 • Bernd Vaes

  En? Welke sport beoefenen de Antwerp Giants? Of hoe het zinloos is, om een sportteam een naam te geven, die de inhoud niet dekt.

 • Freek Groeneveld

  Gewoon TOP!!!!!

 • joanna clinck

  een dikke proficiat, nog meer van dat