Exclusief voor abonnees

Het historische sportjaar door de ogen van de drie wijzen Dedecker, Gaastra en Meert: "Winnen is geen vies woord meer in België”

Jean-Marie Dedecker, Wilfried Meert en Ronald Gaastra.
Photo News Jean-Marie Dedecker, Wilfried Meert en Ronald Gaastra.
2018 was voor België een sportjaar zonder weerga, met een recordaantal medailles op EK’s en WK’s. Dat vraagt om een terugblik in stijl, met drie éminences grises uit de sport: Jean-Marie Dedecker, Wilfried Meert en Ronald Gaastra. “We zijn nog geen sportland. Maar we zijn wél op weg.”

Jean-Marie Dedecker (66), Ronald Gaastra (59) en Wilfried Meert (73) zagen in hun lange carrière heel wat kampioenen komen en gaan. Dedecker was de succescoach die zijn judoka’s in een tijdspanne van twintig jaar naar tien olympische medailles leidde, die van de EK’s en WK’s zijn niet te tellen. Dit jaar haalde hij op een heel ander toneel succes: Dedecker raakte in oktober met een ruime meerderheid verkozen tot burgemeester van Middelkerke. Meert zag als geestelijke vader van de Memorial Van Damme alle grote atleten de revue passeren en dat veertig jaar lang. Michael Johnson, Carl Lewis, Sergei Bubka en Usain Bolt, Meert kende hen allemaal. Ronald Gaastra, die zit er als zwemtrainer nog steeds middenin. De Nederlander kneedde zwemiconen zoals Fred Deburghgraeve, Brigitte Becue en Pieter Timmers. Ze maakten samen heel wat mee, de drie ‘nestors’, en toch maakten ze nooit eerder zo’n sportjaar als 2018 mee.

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pedro Gonzalez

  Winnen is inderdaad geen vies woord meer in België, maar het zal nog lang duren vooraleer Nederland op dat vlak achterhaald wordt. Maar daar wordt niet zo bombastisch over gedaan. Eén keer op de Nederlandse teletekst en het is over !! Winnen is daar héél normaal.

 • Arnold Van den houte

  Ben het volledig eens met Angelo Pauwels. Niemand deed Remco dit voor. Was zelf aanwezig op Bk , EK en Wk en wat hij daar heeft laten zien is nooit vertoond in de geschiedenis van de wielersport en misschien zelfs nooit in de sportgeschiedenis tout court. Binnen enkele weken zal meneer Gaastra genoodzaakt zijn zijn mening te herzien want ik ben er rotsvast van overtuigd dat Remco dit jaar alle hoge ogen gaat gooien. Arnold van den Houte

 • Angelo Pauwels

  Meneer Gaastra, Ik ben het totaal oneens met uw mening over Remco Evenepoel. Wat hij verwezenlijkt heeft bij de junioren is nog nooit vertoond. 36 op 47 koersen winnen en het waren geen kleine overwinningen maar bijna allemaal koersen van internationaal niveau. Ik voorspel in de nabije toekomst dat iedereen met open mond zal toekijken als hij doorwinterde profs uit het wiel zal rijden. Hij wordt een groot renner, een renner die we in België al een lange tijd niet meer gehad hebben.