Het beeld na de marathon in Brussel dat de gemoederen zwaar deed verhitten

Twitter Luc Tambeur
Stephen Kiplagat en Christelle Lemaire waren gisteren de eindlaureaten op de marathon van Brussel. Na afloop stonden evenwel niet hun sportprestaties maar wél de premie die beide atleten op zak staken in de kijker. De Keniaan pronkte met een cheque van 1.000 euro terwijl zijn vrouwelijke collega slechts een bedrag van 300 euro opstreek. Nochtans liepen ze beiden 42 kilometer...

Een foto op sociale media deed de gemoederen zwaar verhitten. Daarop was tijdens de podiumceremonie te zien dat de mannelijke atleten een hogere som  - zelfs meer dan het drievoud - kregen toegestopt dan hun vrouwelijke collega's. Eric Kering - de tweede bij de heren - kreeg een som van 500 euro terwijl Annelore Salens - ook tweede - amper 150 euro mocht ontvangen. Met 300 euro versus 75 euro was hetzelfde verschil merkbaar bij de nummers 3. Meteen werd er met ontsteltenis gereageerd, zo ook door de Brusselse minister van Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V).

"Christelle liep nochtans exact dezelfde afstand", klonk het bij een verwonderde Debaets. Al weet ze dat het verschil in erkenning verder rijkt dan enkel de atletiek. "Het is toch niet normaal dat mannelijke voetballers in één middag verdienen wat hun vrouwelijke collega's in een heel jaar verdienen?", zei Debaets aan RTL Info. De minister pleit dan ook voor een gelijkheid voor mannen en vrouwen op elk sportevenement. Te beginnen met de Brusselse marathon, waarvoor ze de organisatoren graag wil ontmoeten "zodat volgend jaar een dergelijk verschil in prijsuitreiking absoluut niet meer kan gebeuren." 

Ook Catherine Fonck - federaal staatssecretaris en lid van cdH - reageerde vol verbazing. Zij noemde het gebeuren "surrealistisch, zeker in het hart van onze Europese hoofdstad."

"Internationale toppers"

De organisatie verklaart het verschil in prijzengeld doordat de mannen internationale profatleten zijn en ze enkel met dergelijke sommen naar Brussel kunnen worden gelokt. Bij de vrouwen ontbreken die internationale toppers.

"Om als enige marathon in onze hoofdstad een sportief hoogstaande wedstrijd te krijgen, worden al jaren enkele internationale toppers bij de mannen aangetrokken. Dat kan alleen door het prijzengeld interessanter te maken dan bij een amateurwedstrijd. Bij de vrouwen ontbreken die internationale toppers en daarom ligt het prijzengeld daar op het niveau van andere wedstrijden waar (de betere) amateurlopers mee doen.

Toch gelijkgesteld

Na de heisa krijgt de winnares bij de vrouwen, Christelle Lemaire, nu ook 1.000 euro. "Voor de organisatie en titelpartner Belfius is de gelijkheid tussen man en vrouw te belangrijk om er misverstanden over te laten bestaan. Het prijzengeld voor mannen en vrouwen wordt dan ook gelijkgesteld, met ingang van deze editie", luidt het.
121 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim Vandevelde

  Ik snap de heisa niet, ze kiezen toch zelf hoeveel ze willen geven, de mannen krijgen gewoon meer omdat ze sneller lopen, so be it.

 • David Vlaeminck

  Typisch Belfius, komt het in de media zijn 'hun waarden plots aangetast'... Die bank mag nog 1000 keer van naam veranderen om hun schandalig verleden te verbergen, klant wordt ik er nooit!

 • Michel Jacobs

  Als het verschil inderdaad ligt aan de opgegeven redenen, dan moeten de organisatoren maar in de kindertuin gaan spelen in plaats van marathon's te organiseren. 700 euro verschil..., in godsnaam,en dat met een bank erbij die België miljoenen euro's gekost heeft. Moeten wij het verschil voor die sukkelaars bij schieten misschien, 't zal gauw gepiept zijn.

 • andre wouters

  Wat is Uw reactie nu minister van sport, Philippe Muyters ?

 • Marie-Claire De Bosscher

  het is toch logisch dat de eerste meer wint dan de tweede enz..... maakt niks uit of het een vrouw is of een man.