Hellebaut openhartig in De Zondag: "Het jaar dat ik olympisch kampioene werd, kreeg ik een netto maandloon van 1.450 euro"

BELGA
Tia Hellebaut zette tien jaar geleden België op stelten. Onze beste hoogspringster aller tijden zweefde destijds in Peking naar de gouden medaille. “Als ik nu een lat zie liggen op 2 meter, dan denk ik: ‘Oh my god, hoe kan dat dat ik daar ooit over ben gesprongen?’”, luidt het in De Zondag.

23 augustus 2008. Hellebaut gaat in het Vogelneststadion van Peking over 2 meter en 5 centimeter. Olympisch goud. Favoriete Blanka Vlasic geklopt. “Hoe mijn relatie met haar was? Niet goed”, vertelde Hellebaut in De Zondag. “Vlasic was een beetje het buitenbeentje onder de hoogspringsters. Ze dacht van zichzelf dat ze het van het was en straalde arrogantie uit. Ze had voor de finale in Peking al 34 keer na elkaar gewonnen, dus waande ze zich onklopbaar. Of het dan extra deugd deed om haar te vloeren? Neen. Ik keek gewoon naar mezelf.”

BELGA

“Het jaar dat ik olympisch kampioene werd, kreeg ik tevens een netto maandloon van 1.450 euro. Ik had gelukkig wel mijn sponsors. Tot 2006 waren die er niet, en dan was het niet zo gemakkelijk. Daarom dat ik bijvoorbeeld in de reclamespotjes van Pizza Hut ging figureren. Er ontstond wat gedoe rond, om als sporter een fastfoodketen te vertegenwoordigen, maar ik had geld nodig en mijn stages waren zo voor drie jaar betaald. Eindelijk was er financiële zekerheid en dat deed deugd. Punt. En trouwens: één keer per week pizza eten, dat is heus niet zo erg”, lachte Hellebaut.

Na haar olympische titel werd de lat door de buitenwereld te hoog gelegd. “Ik kon nadien nog wel over twee meter springen, hoor. Maar ik kreeg twee kinderen, sliep weinig en moest dan nog eens keihard trainen. Ik ben mezelf heel vaak tegengekomen. Ik huilde op training. Al heb ik toen vooral geleerd dat een mens tot heel veel in staat is als je het gewoon echt wil. Ik genoot zo hard van het hoogspringen dat ik niet wilde stoppen. Uiteindelijk werd het ‘maar’ 1.97 meter in Londen. Maar met die sprong zou ik in Rio vier jaar later wel olympisch kampioen geworden zijn. Ik had in Londen zogezegd gefaald, maar dat was eigenlijk niet zo.”

BELGA

Dat was het verleden. Nu over de toekomst. “Ik ben met van alles bezig. Alles wat ik doe, moet wel te combineren vallen met mijn kinderen”, aldus Hellebaut. “Zo ben ik ook nog steeds ambassadeur van The Daily Mile, waarbij we lagereschoolkinderen aanzetten om dagelijks te bewegen. Sinds twee jaar is er ook de Tia Hellebaut Academy. Kinderen tussen elf en zestien kunnen bij ons op vier verschillende locaties trainen met toptrainers. En ik ga daarnaast nog eens aan personal training doen, onder de naam Move Forward. Ik wil werken op individueel vlak, maar ook in bedrijven. Bewegen tijdens de werkuren bijvoorbeeld, dat is superbelangrijk. Ik wil voor die begeleiding zorgen.”

Photo News40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pedro Gonzalez

  Och mens dank de hemel dat op die ene dag de Kroatische Blanka Vlasiç (nog steeds 2.08 m) op een mindere hoogte dat ene kleine foutje maakte of je was helemaal geen Olympisch Kampioene geweest. Die was toch van een ander kaliber.

 • Senne Vadegu

  Dieter Smeesters U haalt de woorden uit mijn mond, amen. Topsport is trouwens ook niet gezond. (In België is de controle/medische begeleiding wel van degelijke allooi, maar toch. Hoeveel Belgische sporters zijn er al niet doodgegaan aan hartfalen op jonge leeftijd?)

 • marc van de poel

  Het gaat niet over veel of niet veel. Het honderdvoudige dat sommigen krijgen om met een velooke te rijden, in een formule één te rijden of tegen een balleke stampen staat daar in schril contrast tegen over. Wij hebben 10 jaar geleden allemaal een hoge Borst opgezet met haar uitzonderlijke prestatie. Alleen betalen we er liever niet voor. We geven onze steun liever aan zij die inderdaad nu al het honderdvoudige verdienen.

 • Willem Van Kalsteren

  Ik denk dat is nu eens een toffe madam.

 • Luc Deville

  1450 euro nettoloon OK, maar wat kwam er extra bij? Sponsers zoals ze zelf zegt? startpremies? Winstpremies ? Publiekstrekker op sport en andere evenementen? Portretrecht? Enz.