Hasselt wint na beklijvende finale zijn eerste Beker van België futsal

Photo News
Gelko Hasselt heeft in Gent zijn allereerste Beker van België futsal gewonnen. In de finale in het aardig volgelopen Tolhuis klopten de Limburgers titelverdediger Halle-Gooik na verlengingen met 5-4 (rust: 2-1, reguliere speeltijd: 3-3).

Halle-Gooik stond voor de derde opeenvolgende keer in de bekerfinale en startte ook als favoriet aan de wedstrijd, Hasselt was toe aan zijn eerste bekerfinale. De bekerhouder begon het sterkst en klom verdiend op voorsprong. Valentin Dujacquier (5.) liet de doelman van Hasselt kansloos met een harde vlam in de winkelhaak. Gabriel D'Angelo, voor aanvang van de bekerfinale gelauwerd als speler van het jaar, liet een minuut later na de score te verdubbelen.

Onder impuls van een luidrichtig Limburgs publiek herstelde Hasselt het evenwicht. Met een volley hing Gonzalo Galan (12.) de bordjes gelijk. Hasselt nam de partij nadien volledig in handen en kwam in de slotfase van de eerste helft op voorsprong. Marco Zaramello, nochtans verkozen tot doelman van het jaar, loste het leer, Manuel Jarque (18.) profiteerde en legde de 2-1 ruststand vast.

Manuel Jarque juicht na een benutte penalty.
Photo News Manuel Jarque juicht na een benutte penalty.

Na de pauze gingen de Limburgers nog even door op het goede elan. Jarque besloot na een knap uitgespeelde counter op de paal. Halle-Gooik knokte zich in een aangename tweede helft terug in de wedstrijd. Fernando Leitao (31.) scoorde na een verre uitworp van doelman Zaramello de gelijkmaker: 2-2. Het entousiasme van de titelverdediger werd echter meteen gestuit. Aanvoerder Rafael Texeira kreeg rood, waarna Hasselt tijdens het nummerieke overtal een penalty forceerde. Jarque (34.) schoot de 3-2 staalhard binnen. Bij de eerstvolgende aanval hing Leitao (34.) de bordjes evenwel opnieuw in evenwicht. Ondanks aandringen van Halle-Gooik werd er niet meer gescoord in de reguliere speeltijd, verlengingen moesten soelaas brengen.

Daarin bepaalde Halle-Gooik het tempo, maar kreeg Hasselt in de slotminuut van de eerste verlenging twee strafschoppen, waarvan vooral de eerste op veel ongeloof stuitte bij de titelverdediger. Marque benutte ze allebei: 5-3. Halle-Gooik zette in de tweede verlenging met een vliegende doelman alle zeilen bij. Thiago Bossini (40.+8) lukte zo nog de aansluitingstreffer, maar de eerste bekerzege in de clubgeschiedenis van Hasselt kwam niet meer in gevaar.

Hasselt stond voor het eerst in de finale. Vorig jaar klopte Halle-Gooik Antwerpen met 9-4, een jaar eerder wonnen de Vlaams-Brabanders met 1-4 van Real Noorderwijk. Het ter ziele gegane Action 21 Charleroi is met vijf bekeroverwinningen de recordhouder.

Eerder op de namiddag had Antwerpen de Beker van België voor spelers tot 21 jaar gewonnen. De Antwerpse beloften klopten Morlanwelz met 1-3.

Galan aan het kanon.
Photo News Galan aan het kanon.

"Het hing in deze finale af van details, maar Hasselt is wel een verdiende winnaar", toonde Martin Baert, voorzitter van Halle-Gooik, zich groot in de nederlaag. "We waren naar hier gekomen om te winnen, dus de nederlaag is een teleurstelling. Maar ik ben er niet rouwig om. We hebben een aangenaam kijkstuk gekregen met verlengingen. Daarin hangt het af van de details", reageerde Baert na afloop. "Hasselt kreeg twee penalty's en die maakten het verschil. Ik had liever gewonnen, maar Hasselt is een verdiende winnaar. Halle-Gooik heeft de voorbije jaren een mooi parcours afgelegd. De twee vorige jaren wonnen we zowel de beker als de landstitel."

De Vlaams-Brabanders richtten de pijlen nu op de competitie, waarin ze na twee speeldagen in de play-offs comfortabel aan de leiding staan. "We moeten wel nog twee keer spelen tegen Hasselt, waarvan we dit seizoen nog niet konden winnen (twee draws en één nederlaag, nvdr.). Dat worden zware wedstrijden", weet de voorzitter van Halle-Gooik.

"Eén hechte familie"
Bij Hasselt waren ze in de wolken met de eerste bekeroverwinning uit de clubgeschiedenis. "Dit is ongelooflijk. Halle-Gooik had dit seizoen nog niet verloren en was torenhoog favoriet. We hebben gestreden als leeuwen", zei aanvoerder Mohamed Reda Dahbi, die de trofee uit handen van bondsvoorzitter François De Keersmaecker in ontvangst mocht nemen. "We hebben goed in blok verdedigd, de ploeg was heel sterk. De steun van het publiek was echt indrukwekkend, de supporters waren nog zotter dan anders. Dat gaf ons vleugels. We zijn één hechte familie." Na twee speeldagen in de play-offs van de competitie heeft Hasselt al acht punten achterstand op leider Halle-Gooik. "Maar zolang het mathematisch mogelijk is zullen we blijven strijden", besloot Reda Dhabi.

Uit handen van KBVB-voorzitter De Keersmaecker krijgt Gelko Hasselt de beker.
Photo News Uit handen van KBVB-voorzitter De Keersmaecker krijgt Gelko Hasselt de beker.
Gonzalo Galan probeert Fernando Leitao af te stoppen.
Photo News Gonzalo Galan probeert Fernando Leitao af te stoppen.