Hannes Obreno stopt met roeien door gezondheidsproblemen

Hannes Obreno op de Spelen in Rio.
BELGA Hannes Obreno op de Spelen in Rio.
Skiffeur Hannes Obreno (27) zet een punt achter zijn roeicarrière, dit omwille van gezondheidsredenen. Dat heeft de West-Vlaming dinsdag bekendgemaakt op Facebook. Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro eindigde hij in 2016 op de vierde plaats in de A-finale van de skiff.

"Op basis van recente gebeurtenissen en het advies dat ik gekregen heb van mijn artsen heb ik beslist een stap terug te zetten als roeier en topatleet", verklaart Obreno. "Deze beslissing is weloverwogen, en één van de hardste die ik heb moeten maken. Maar dat gezegd zijnde, moet ik in aanmerking nemen dat er leven is na het roeien. Ik wil iedereen bedanken die me gesteund heeft gedurende mijn jaren als roeier, en alle momenten meer gedenkwaardig heeft gemaakt, want ik wist dat ze me steunden."

Obreno sukkelt al even met zijn gezondheid. Daardoor roeide hij sinds Rio 2016 nauwelijks wedstrijden. Onlangs gaf Obreno forfait voor de eerste wereldbekerregatta van het seizoen, die begin juni plaatsvond in het Servische Belgrado. Een grondig medisch onderzoek moest aantonen of hij zijn wederoptreden zou kunnen vieren in de volgende wereldbekermanches, die half juni in Linz (Oostenrijk) en half juli in Luzern (Zwitserland) worden geroeid. Dat blijkt nu niet het geval te zijn. (lees verder onder de foto)

photo_news

Hannes Obreno deelde vorige vrijdag aan zijn coach Dirk Crois en aan Sport Vlaanderen mee dat hij het toproeien vaarwel zegt. Voor de atleet zelf bleek het een erg zware beslissing, maar voor Crois, die het wel en wee van Hannes Obreno als geen ander op de voet volgde, kwam het nieuws daarentegen niet echt als een verrassing.

"Dit is een enorme tegenvaller voor het Belgisch roeien dat zijn boegbeeld verliest, maar uiteraard nog veel erger voor Hannes zelf, die na Rio zijn focus meteen op Tokio 2020 richtte", reageerde Crois. "We maakten toen het akkoord dat we alles in het werk zouden stellen om te proberen dat resultaat van Rio te overtreffen. Hannes vertrok in de herfst van 2016 op stage naar Australië en werkte daar zonder problemen een keihard programma af."

Crois zag Obreno voor het eerst in problemen tijdens de indoorkampioenschappen in februari 2017. "Na die races kon Hannes nog amper een oefensessie afwerken en ook de recuperatie bleef uit. Ondanks medische onderzoeken, behandelingen en consultaties bleef het herstel uit, waardoor het ganse seizoen 2017 letterlijk in het water viel. Eind 2017 bleek er dan toch enige beterschap. Hannes begon 2018 met volle moed. Hij won de nationale time trials, zegevierde in Piedeluco en leek dus op weg om terug op te klimmen naar een niveau, waarmee hij zich stilaan kon wagen op internationale tornooien."

Het zou echter niet zover komen. "De nederlaag in het NK tegen Pierre De Loof was al een eerste teken aan de wand" vervolgde de coach. "Enkele weken later moest Hannes de stage in aanloop naar de World Cup I regatta verlaten wegens gebrek aan recuperatie. Hannes ging de voorbije dagen in de medische wereld opnieuw op zoek naar antwoorden, die kwamen er dus blijkbaar en hebben dus zijn definitieve beslissing bepaald. Daarmee zet Hannes een punt achter twee seizoen waarin hij nooit nog het niveau van Rio ook maar benaderde. Zijn afhaken is voor mij dan ook niet echt een verrassing."

belga
belgaReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.