HALVE WK-FINALE! Red Lions in enerverende partij op en over stug Duitsland dankzij winner Boon (2-1)

Belgisch feestje in India.
AP Belgisch feestje in India.
De Red Lions zijn in het Indische Bhubaneswar een belangrijke stap dichter gekomen bij hun ultieme droom: WK-goud. België (FIH 3) won met 2-1 van Duitsland (FIH 6) dankzij treffers van Hendrickx en Boon. In de halve finale wacht zaterdag Engeland (FIH 7).

De partij in het Kalinga Stadium opende evenwichtig, maar na kansen aan beide zijden bracht een volledig vrijstaande Linnekogel in minuut 14 de Duitsers op voorsprong. De Belgen reageerden vroeg in het tweede kwart met een benutte strafcorner van Alexander Hendrickx (18'). De Lions kregen ook kansen op een voorsprong, maar verzilverden die niet ondanks een resem strafcorners. Ruststand: 1-1.

Linnekogel zette Duitsland nog op voorsprong.
EPA Linnekogel zette Duitsland nog op voorsprong.

Na de pauze bleef het team van bondscoach Shane McLeod dominant hockeyen. De Duitsers loerden op de tegenaanval, maar waren vooral op verdedigen aangewezen. Tien minuten voor tijd bracht Boon de Belgen het delirium nabij met de 2-1. Duitsland wisselde zijn heel sterke doelman Walter nog voor een veldspeler, maar gelijkmaken lukte niet meer. Het was in tegenstelling België dat op de counter nog dicht bij een bevrijdend derde doelpunt kwam. 

Alexander Hendrickx heeft er 1-1 van gemaakt.
Photo News Alexander Hendrickx heeft er 1-1 van gemaakt.

Ook Oranje door

Engeland nam woensdag in zijn kwartfinale al met 3-2 afstand van olympisch kampioen Argentinië. Later vandaag kon ook Nederland (FIH 4) zich plaatsen voor de halve finale. Oranje haalde het met 1-2 van gastland India (FIH 5). Akashdeep Singh opende in de 12de minuut na een strafcorner de score voor India, dat in de groepsfase tegen België 2-2 gelijkspeelde. Drie minuten later hing Thierry Brinkman de bordjes in evenwicht. Op strafcorner bezorgde Mink van der Weerden Oranje de zege in het uitverkochte Kalinga-stadion. In de halve finale neemt Nederland het op tegen tweevoudig titelverdediger en nummer één van de wereld Australië, dat Frankrijk (FIH 20) met 3-0 versloeg. Het is een heruitgave van de WK-finale van vier jaar geleden. Toen haalden de Australiërs het met 6-1.

Luypaert aan het feest met Vanasch.
AP Luypaert aan het feest met Vanasch.

De Red Lions begonnen het WK in de groepsfase matig met een tweede plaats in poule C, na India. Ze wonnen hun eerste duel nipt van Canada (2-1), speelden vervolgens gelijk tegen het gastland (2-2) om in het laatste groepsduel uit te halen tegen Zuid-Afrika (5-1). De Belgen kwamen zo in de barrages terecht, waar Pakistan makkelijk met 5-0 werd verslagen. Vandaag kwam daar met Duitsland een heel mooie scalp bij.

Boon en Van Aubel vieren de Belgische winst.
Photo News Boon en Van Aubel vieren de Belgische winst.

Shane McLeod: “Grootse dag voor het Belgische hockey, maar we houden voeten op de grond”

“Dit is een fantastische dag voor het Belgische hockey”, reageerde bondscoach Shane McLeod na afloop van de gewonnen kwartfinale. “Vooral omdat Duitsland ook sterk speelde. Het is een mooie ploeg, die we enorm respecteren. We hebben vandaag al onze energie nodig gehad om de zege binnen te halen. Al vind ik wel dat de eindscore onze dominantie op het veld niet helemaal weergeeft.”

De laatste vijf minuten van het duel was het wel knokken geblazen voor de Belgen. Duitsland wisselde zijn doelman en zette nog alles op alles voor de gelijkmaker. “Dat is spanning op zijn hoogtepunt”, erkende McLeod. “Je hoopt elk moment dat het eindsignaal klinkt. Maar de jongens op het veld hebben goed gereageerd en alles gesloten gehouden. Er was geen vrije ruimte voor de Duitsers. Na het laatste fluitsignaal was er opluchting. Ik ben heel gelukkig voor het team.”

Zaterdag wacht de Lions in de halve finales een confrontatie met Engeland. Een finaleplaats behoort zeker tot de mogelijkheden. “Ons toernooi is nog lang niet voorbij”, aldus McLeod. “We hebben geleerd uit onze fouten van Rio. We blijven met onze voeten op de grond en gaan meteen beginnen met het analyseren van Engeland, opnieuw een heel sterke ploeg. De Engelsen zijn vooral defensief zeer solide. Het zal er opnieuw op aankomen ons beste niveau te halen. Als dat lukt, is het mogelijk de finale te halen.”

De Kerpel haalt alles uit de kast.
AFP De Kerpel haalt alles uit de kast.

Red Lions: “Hebben ondanks tegentreffer nooit gepanikeerd”

“De eerste grote stap is gezet”, opende Sébastien Dockier na afloop. “Maar we zijn er nog lang niet. We moeten nog twee keer winnen. We hebben afgezien in het derde kwart, maar ik had de indruk dat we op het einde van het duel dankzij onze fysieke conditie opnieuw de bovenhand haalden.”

Na een 1-0 achterstand in het eerste kwart keerden de Red Lions het scoreverloop nog helemaal om. “We hebben ons na het eerste doelpunt opgericht”, verklaarde Nicolas De Kerpel. “Op de briefing voor de wedstrijd hebben we beslist altijd ons eigen spel te blijven spelen, ongeacht de omstandigheden. Dat heeft uiteindelijk het verschil gemaakt.”

Alexander Hendrickx, die met zijn vijfde rake strafcorner van het toernooi voor de gelijkmaker zorgde, loofde de Duitse keeper Walter na afloop. “Wij hebben gespeeld met veel maturiteit en niet gepanikeerd. We zijn kalm gebleven ondanks de tegengoal. Na de gelijkmaker kwam er meer ruimte vrij en konden we het spel domineren. De Duitsers konden nochtans rekenen op een uitstekende doelman, die ze lang in de wedstrijd hield.”

Tom Boon tegen de grond.
Photo News Tom Boon tegen de grond.

De Belgen klopten Duitsland, de olympische kampioen van 2012, telkens in de voorbije twee onderlinge duels. Vorig jaar op het EK in Amsterdam haalden de Red Lions het in de halve finales met 2-0 na shoot-outs, in de finale van de halve finales van de World League in Johannesburg was het team van Shane McLeod met 6-1 te sterk. Ook voordien lieten de Belgen vaak goede resultaten noteren tegen de Duitsers.

In de groepsfase maakte Duitsland echter indruk met drie overwinningen, waarbij de 4-1 zege tegen Nederland in het oog springt. Daardoor plaatste het zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De Duitsers hadden zo drie dagen om zich klaar te stomen voor de kwartfinale, de Belgen hebben er slechts één na hun barragewedstrijd tegen Pakistan.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rigobert Deleu

  Dikke proficiat , en nu de Engelsen voor de bijl en op naar de finale . Heel goede match , doe zo verder .

 • Rudy Vanden Broeck

  Ik heb die wedstrijd live gezien op Play Sport, dus was wel ergens te zien. Alvorens onzin te vertellen eerst eens nagaan of wat men zegt klopt.

 • Guido Pintens

  wordt idd altijd uitgezonden op Playsport. De samenvatting was pas nog te zien op één. Zo moeilijk is het dus niet om die match te (her)beleven ... Geen idee of dat te zien is op bv VTM, VT4, enz omdat die zenders hier nooit opstaan

 • Ineke Visser

  De Nederlanders verloren nog van de Duitsers dus goed bezig!!!! Succes tegen de Engelse! En op naar de finale!!!!

 • Marie Dalemans

  Top! Proficiat!