Goud voor Belgische meisjes in allroundfinale acrogym

Kaat Dumarey, Julie Van Gelder en Ineke Van Schoor hebben België vandaag de eerste gouden medaille op de Europese Spelen bezorgd. Het trio veroverde in de indrukwekkende National Gymnastics Arena in de Azerbeidzjaanse hoofdstad de titel in de allroundcompetitie voor vrouwen in de acrogym. "Dit is de mooiste medaille, de allroundfinale, net zoals in het artistiek turnen", aldus Van Schoor, die vorig jaar op het WK nog goed was voor brons. "Dit is veel mooier dan onze zege op de Wereldbeker in Varna. Voor ons is het als niet-olympische sporters belangrijk om hier te kunnen winnen tussen de olympische disciplines."

België stond na kwalificaties in de tempo- en de balanscompetitie van eerder deze week al aan de leiding in de stand (57,820 punten) en werkte de oefening van vrijdag af op muziek van Marylin Monroe (I wanne be loved by you). Voorganger en grote concurrent Rusland (Valeriia Belkina, Yulia Nikitina en Zhanna Parkhometc) had in totaal 85,430 punten behaald, België wist dus waar het aan toe was. Er waren 27,620 punten nodig om goud te veroveren, maar het Belgische trio deed veel beter en kreeg 28,660 punten voor zijn oefening.

"Het was spannend. Dankzij onze grote voorsprong moest alles lukken in onze oefening, zonder daarbij te veel risico's te nemen. En dat is gelukt", aldus Van Schoor, die met haar teamgenoten al bekendheid verwierf door hun deelname aan het VTM-programma Belgium's Got Talent (zie onderstaande video's).

Media-aandacht
"We hebben niet naar de Russinnen gekeken en ons op onze eigen prestatie gefocust", klonk het bij Van Gelder. "Toen alles goed verlopen was, heb ik tegen mezelf gezegd, 'ok, dit zou goed moeten zijn'. Nu hoop ik dat deze titel een goede zaak voor de acrogym betekent en dat de sport dankzij deze gouden medaille meer media-aandacht krijgt".

Coach Stanislav Kosakovskyy was bijzonder blij met het goud. "Ze verdienen deze medaille. Ze waren zenuwachtig en dat is normaal. De dans was misschien iets minder, maar alles werd voorzichtig uitgevoerd zoals het moest".

Kaat Dumarey, Julie Van Gelder en Ineke Van Schoor krijgen zondag nog twee kansen op eremetaal, want dan komen ze in actie in de finales in de balans- en de tempocompetitie. "We gaan een beetje van deze titel genieten en gaan daarna alles geven in de finales", verklaarde Van Schoor. "We gaan voor goud, maar zien wel wat het geeft", voegde Van Gelder er aan toe.

EPA
BELGA

1. België 86,480 punten
(Kaat Dumarey, Julie Van Gelder en Ineke Van Schoor)
2. Rusland 85,430
(Valeriia Belkina, Yulia Nikitina, Zhanna Parkhometc)
3. Wit-Rusland 84,610
(Katsiaryna Barysevich, Veranika Nabokina, Karina Sandovich)
4. Oekraïne 82,340
5. Azerbeidzjan 82,310
6. Groot-Brittannië 81,750
7. Portugal 80,330
8. Frankrijk 78,030
9. Duitsland 77,770
10. Israël 76,910
11. Polen 75,960