Go Swings! Drie uur na Belgisch record op 1.500m troeft hij concurrentie af in massastart

Swings, hier al aan de leiding in de massastart.
AP Swings, hier al aan de leiding in de massastart.
Drie uur nadat hij een fonkelend Belgisch record schaatste op de 1.500 meter, waarin hij tweede werd, heeft Bart Swings op de wereldbekermanche in het Canadese Calgary de massastart gewonnen. Het was een belangrijke zege op een onderdeel dat over ruim twee jaar voor het eerst op de olympische agenda staat.

De ervaring van Swings als inlineskater is in de minimarathon over zestien ronden erg veel waard. Veel traditionele schaatsers vinden het maar lastig in een rommelig peloton te rijden. Swings heeft daar totaal geen moeite mee.

Swings wist dat hij Jorrit Bergsma in de gaten moest houden. De Nederlander pakte de eerste sprintpunten, Swings maakte enige ronden later gelijk. Toen de Australiër Reon Kay en de Zwitser Livio Wenger er vandoor waren, schudde hij eerst Bergsma van zich af om vervolgens de moegestreden koplopers te achterhalen.

"Ik ben blij dat ik aan het einde van de race nog een versnelling kon plaatsen", zei de opgeluchte Swings. "Het was een harde en actieve race, die ik zo goed mogelijk wilde controleren", verklaarde de 24-jarige schaatser na afloop. "Tijdens de achtervolging op de twee ontsnapte schaatsers (de Zwitser Livio Wenger en de Australiër Reyon Kay) dacht ik bij mezelf dat ik deze versnelling moest doortrekken, omdat ik het peloton niet terug wilde laten komen."

Swings was zeer tevreden met zijn 1500 meter, waarop hij tweede werd met een nieuw Belgisch record (1:42.48). Met die chrono staat Swings nu op de tiende plaats op de wereldranglijst aller tijden. Het wereldrecord van de Amerikaan Shani Davis (1:41.04) is zes jaar oud.

Coach en vertrouwensman Jelle Spruyt wees erop dat Swings in de voorlaatste ronde slechts zeven honderdsten toegaf op het schema van het wereldrecord (25.69 tegenover 25.76). "Ik ben blij met mijn rondetijden", zei Swings. "Ik verloor zoals gewoonlijk wat tijd bij mijn start. Maar dat maakte ik goed met de twee ronden die volgden. Mijn techniek op het ijs begint steeds beter te worden en dat kwam er in die laatste twee rondes ook uit. Het geeft mij het vertrouwen dat ik nodig heb aan het begin van het seizoen."

Jelena Peeters slaagde er in de vrouwenrace, die ook over zestien ronden gaat, niet in punten te halen. De overwinning ging naar de Zuid-Koreaanse Kim Bo-Reum Kim, voor de Nederlandse Irene Schouten en de Canadese Ivanie Blondin.

AP
AP

De uitslagen van zondag op de wereldbekermanche schaatsen in het Canadese Calgary. Mannen:

1.500 m:

1. Denis Yuskov (Rus) 1:41.88

2. Bart Swings (Bel) 1:42.480 (BR)

3. Joey Mantia (VSt) 1:42.482

B-groep:

1. Ted-Jan Bloemen (Can) 1:44.91

...

29. Mathias Vosté (Bel) 1:49.67

Massastart:

1. Bart Swings (Bel)

2. Jorrit Bergsma (Ned)

3. Reyon Kay (Aus)


Vrouwen:

1.500 m:

1. Brittany Bowe (VSt) 1:51.59 (WR)

2. Heather Richardson (VSt) 1:52.27

3. Martina Sablikova (Tsj) 1:54.18

B-groep:

1. Miho Takagi (Jap) 1:54.56

...

19. Jelena Peeters (Bel) 2:00.05


Massastart:

1. Kim Bo-Reum (ZKo)

2. Irene Schouten (Ned)

3. Ivanie Blondin (Can)

...

18. Jelena Peeters (Bel) .