Glenn Surgeloose grijpt naast medaille op 200m vrije slag

Glenn Surgeloose.
BELGA Glenn Surgeloose.
Geen medaille voor Glenn Surgeloose op de 200m vrije slag in Londen. Onze landgenoot tikte af in een tijd van 1:47.05, genoeg voor een vijfde plek. De Nederlander Sebastiaan Verschuren pakte goud. Velimir Stjepanovic (SER) en James Guy (GBR) vervolledigen het podium op het EK.

In de halve finales had Surgeloose zijn Belgische besttijd nog aangescherpt tot 1:46.91, maar daar bleef hij in de finale met 1:47.05 14 honderdsten boven.

Pieter Timmers greep in de halve finales als negende net naast een finaleticket. Surgeloose veroverde maandagavond met Timmers, Dieter Dekoninck en Jasper Aerents brons voor België in de finale van de 4x100m vrije slag.

"Dit laat een wrange nasmaak na. In de finale hoop je altijd op meer", verklaarde Surgeloose, die gisteren tot twee keer toe het Belgische record aanscherpte (eerst 1:46.93, vervolgens 1:46.91). Vandaag stopte de chrono op 1:47.05. "De tweede 50 meter was niet goed."

"Stjepanovic in de baan naast mij ging ervandoor. Ik verloor tijd in de tweede 50 meter, waarin ik in de fout ging. In de laatste 100 meter heb ik nog geprobeerd terug te komen. Mijn derde 50 meter was goed. Ik zat dicht bij de vierde plaats, maar niet bij de derde. En in de laatste 25 meter kreeg ik een opdoffer. Als je kijkt naar de tijden van het podium, dan was een medaille wel moeilijk geweest", vertelde Surgeloose.

"Ik blijf met een wrang gevoel zitten. Gisteren heb ik goed gezwommen. Na de halve finales dacht ik dat ik nog sneller kon. Dit is toch een beetje een ontgoocheling. In de finale hoop je altijd op meer. Met het oog op Rio de Janeiro is dit resultaat toch motiverend. Ik hoop daar de halve finales te bereiken", besloot de Gentenaar.

Louis Croenen.
BELGA Louis Croenen.

Croenen naar finale 200m vlinder

Louis Croenen heeft zich geplaatst voor de finale van de 200 meter vlinderslag. De 22-jarige Croenen, die deze ochtend met maagproblemen worstelde, tikte in de tweede halve finale als vijfde aan in 1:57.56. Daarmee pakte hij het achtste en laatste finaleticket. De Hongaar Laszlo Cseh lukte met 1:54.29 de snelste tijd.

Het Belgische record staat sinds augustus 2015 op naam van Croenen. Op het WK in het Russische Kazan zwom hij toen 1:55.39.

Op het vorige EK langebaan, in augustus 2014 in Berlijn, eindigde Croenen als vierde op de 200 meter vlinderslag. Hij greep zo net naast een medaille. De finale vindt donderdag om 20u06 Belgische tijd plaats.

"Ik heb alles gegeven", zei de SHARK-zwemmer. "De hoop was er wel, maar gezien de omstandigheden verwachtte ik niet veel. Na de ochtendsessie kon ik weer op krachten komen. Ik heb alles gegeven."

Croenen blijft voorzichtig wat de finale betreft. "Ik weet niet of ik met een infectie of een bacterie sukkel. Misschien heb ik iets verkeerd gegeten... In de finale zal ik mijn uiterste best doen, maar ik ben al erg blij dat ik dat finaleticket heb. In deze omstandigheden is het podium onmogelijk. Het is nu erg moeilijk voor mij om een 200 meter vlinder te zwemmen. Ik ga proberen volledig te recupereren, daarvoor heb ik 24 uur."