Gestrafte Clippers-eigenaar Donald Sterling: "Ben geen racist"

Donald Sterling
AP Donald Sterling
Donald Sterling, de 80-jarige eigenaar van NBA-team Los Angeles Clippers, die gedwongen zou worden om zijn team te verkopen na een racistische uitspraak, heeft zichzelf verdedigd tegen de beschuldigingen. Hij doet dat in een tape die donderdag op internet verscheen.

Op de website RadarOnline zegt Sterling aan een interviewer dat hij geen racist is. "Hoe kunnen jullie dat denken?", zegt Sterling. "Denken jullie dat ik iets anders dan liefde voel voor iedereen? Dat kan je gewoon niet denken! Jullie weten dat ik geen racist bent", zei de geïrriteerde miljardair. "Ik ben opgegroeid in het oosten van Los Angeles en ben jood. Ik was ook voorzitter van de Raad van Bestuur van een school daar, en 50 procent van de leerlingen was van Afrikaanse origine. En hoe kan je in het basketbal nu racistisch zijn?. Denk je dat ik de trainer vraag om blanke spelers op te stellen? Ik wil de besten zien spelen."

Na het uitlekken van een telefoongesprek waarin hij zijn vriendin vraagt niet meer in het openbaar om te gaan met zwarten, werd Sterling door de NBA voor het leven geschorst en kreeg hij een boete van 2,5 miljoen dollar. De NBA wil ook dat hij zijn ploeg verkoopt, maar daarvoor zouden de andere 29 andere eigenaars van de NBA-teams hun fiat moeten geven. "Je kan in Amerika iemand niet verplichten om iets te verkopen dat zijn eigendom is", zegt Sterling daarover. "Ik ben advocaat en dat is mijn mening."