Gemotiveerde Sven Nys neemt in Bakoe afscheid van internationaal mountainbiken

BELGA
Sven Nys draait zaterdag op de Europese Spelen (12-28 juni) in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe een belangrijke bladzijde in zijn carrière om. Aan de boorden van de Kaspische Zee neemt hij, vier dagen voor zijn 39e verjaardag, deel aan zijn laatste belangrijke internationale mountainbikewedstrijd.

"Het wordt inderdaad mijn laatste belangrijke internationale mountainbikerace. Het is een eer de Belgische trui te mogen dragen, ik wil zo goed mogelijk presteren", aldus de veldrijder, die ook in het mountainbiken naam maakte (9e op de Spelen 2008, 3e op het EK 2009, 5e op het EK 2014). "Ik ga niet naar de Olympische Spelen in Rio. Ik zal dan 40 jaar zijn. Ik blijf bij mijn beslissing om in maart 2016 mijn fiets aan de haak te hangen."

"Ik ben erg gemotiveerd", zei Nys na een intensieve training op het VeloPark-circuit in Bakoe. "Mijn conditie is niet slecht, denk ik. Ik wacht een beetje af. In de Wereldbeker ging het niet echt goed (opgave in Albstadt op 31 mei, nvdr.), de wegwedstrijden die ik afwerkte verliepen beter. Ik denk dat ik in staat ben om een goed resultaat neer te zetten. Dan denk ik aan een plaats in de top 10."

"Zelfs al is Julien Absalon (het nummer één van de wereld) hier niet, de tegenstand is toch te duchten. Dan denk ik in de eerste plaats aan de Zwitsers, de Spanjaarden en de Tsjechen", vervolgde de Belgische mountainbikekampioen. "Het parcours is erg mooi, niet te technisch en erg snel. Dat ligt me beter dan erg technische parcoursen. Het weer is het enige dat me zorgen baart, maar zaterdag zou het kouder worden." Tijdens de training van Nys was het 32°C in de schaduw.

Maandag keert Nys terug naar België, om zich voor te bereiden op het BK wielrennen op de weg, dat op 28 juni plaatsvindt in Tervuren. Op 18 juli verdedigt hij in Ottignies zijn Belgische mountainbiketitel. Het WK mountainbiken (op 5 september in Vallnord in Andorra) laat hij aan zich voorbijgaan.

De andere Belgische mountainbiker die in Bakoe aantreedt, is de 22-jarige Jeff Luyten. "Sportevenementen als deze zijn nieuw voor mij, ik vind het in ieder geval indrukwekkend", aldus Luyten. "Een plaats in de top 20 zou mooi zijn. In ieder geval wordt het een mooie ervaring. Ik kan nog veel leren van Sven Nys. In de voorbije WB-manches ging het goed (30e en 44e plaats). Het parcours bevalt me, want het is niet erg technisch."

"Het is moeilijk te zeggen wat onze ambitie is", stelde bondscoach Rudy De Bie. "In races als deze zijn er vaak verrassingen. Op dit parcours ben ik optimistisch." Veel internationale moutainbiketoppers laten verstek gaan voor de Europese Spelen, aangezien die samenvallen met de Alpen Tour. Daar zijn, in tegenstelling tot Bakoe, veel punten te verzamelen voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA