Geen nieuwe trofee voor Red Lions: Australië met 3-2 te sterk in finale Hockey Pro League

ANP
Geen nieuwe trofee in de prijzenkast voor de Red Lions. De Belgische hockeymannen moesten in de finale van de Hockey Pro League met 3-2 buigen voor Australië. De ‘Kookaburras’ nemen meteen ook de eerste plaats op de wereldranglijst over van de Lions.

Halfweg reden de Red Lions een zo goed als verloren koers. Een efficiënt Australië liep via Mitton en Ogilvie tot 2-0 uit. En het kon nog erger. De videoref zag een overtreding van De Sloover in de cirkel, Govers maakte er met een strafbal 3-0 van. Wat wél moet gezegd: de Lions speelden op dat moment al geruime tijd zonder Arthur Van Doren. De Belgische sterspeler kreeg na enkele minuten ongelukkig een klap op zijn been bij een verdedigende actie. Van Doren probeerde het nog even, maar moest definitief naar de kant. Een aderlating voor de regerend wereldkampioen.

ANP

In de tweede helft gingen de Lions verwoed in het offensief, met een rist strafcorners tot gevolg. Wat Boon en Hendrickx ook probeerden, doelman Lovell lag steeds in de weg. Pas bij de negende poging was het raak, Luypaert bracht de Belgen weer in de match. Drie minuten voor tijd werd het pas echt spannend.  Het strafcornerkanon van Hendrickx vond eindelijk het gaatje: 3-2. De Lions zetten nog alles op alles, maar Australië hield stand en won zo de eerste editie van de Hockey Pro League.

ANP

“Verlies Van Doren bracht ons in de problemen”

Bondscoach Shane McLeod betreurde vooral het uitvallen van Arthur Van Doren na amper twee minuten. “Hij werd geraakt aan zijn knie door de stick van een tegenstander”, wist McLeod te vertellen over de blessure van Van Doren. “Hij moet nog onderzocht worden, maar uit voorzorg hebben we hem niet terug het veld op gestuurd. Het verlies bracht ons in de problemen, en we geraakten moeilijk aangepast aan de situatie. We moesten onze verdedigende structuur aanpassen, en onze eerste helft was niet op niveau. De jongens zijn ontgoocheld, omdat ze de een drang naar overwinningen hebben.”

Arthur van Doren valt met een zware knieblessure uit tijdens de finale.
ANP Arthur van Doren valt met een zware knieblessure uit tijdens de finale.

Door de nederlaag is België, dat zijn eerste plaats op de wereldranking aan Australië moet laten, al bijna zeker van groep B op de Olympische Spelen. Daarin moeten zowel de nummer twee als de nummer drie van de wereld, vermoedelijk Nederland, aan de bak. “Dat klopt, maar we hebben in Rio al gezien dat het een goede zaak is om in een sterke poule uit te komen om in het juiste ritme te geraken”, besloot McLeod met een positieve noot.

ANP

“Ons sneller aanpassen aan de tegenstander”

John-John Dohmen zag het vooral mislopen in de aanvangsfase. “Ons eerste kwart was niet goed, maar het was ook een heel sterke periode van de Australiërs, zowel tactisch als fysiek”, vertelde Dohmen. “We kunnen het ons niet permitteren om niet voluit te gaan van bij het begin. Dat is de les die we moeten trekken voor de toekomst.”

België miste de geblesseerde Thomas Briels en vanaf de tweede minuut ook Arthur Van Doren, maar Dohmen wilde dat niet te veel als excuus inroepen. “Het speelde een rol, maar we hebben in deze Pro League bewezen dat we goed kunnen zijn in eender welke samenstelling. Vanavond hadden we vooral mentaal sterker moeten zijn.” Dohmen zag ook op tactisch vlak werkpunten voor de Red Lions. “We moeten ons sneller aanpassen aan de tegenstander. Als een ploeg ons tactisch domineert, moeten we onze plannen kunnen bijstellen. Dat moeten we meenemen uit deze nederlaag.” 

Arthur De Sloover zag beterschap in de tweede helft. “Assistent-coach Michel van den Heuvel heeft ons goed geïnstrueerd aan de rust, en daarna hebben we sterk gereageerd. Alleen was het een beetje laat.”

BELGA2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • alain hermans

    2de is eerst van de verliezers

  • Renaud Campo

    Ze hebben toch goed gevochten he, dikke proficiat! Aan onze leeuwen