Geen medaille, maar Derwael vijfde met persoonlijk record in WK-allroundfinale: “Ik kan mezelf niets verwijten”

BELGA
Geen nieuwe allround-mijlpaal voor Nina Derwael op het WK in Stuttgart: ook al werkte ze haar vier toestellen prima af, bleken vier concurrentes completer. Derwael kwam als vijfde in eindstand vier tienden te kort voor het brons, maar mag vol vertrouwen zaterdag starten op de toestelfinale van de brug met ongelijke leggers. Derwael is dan topfavoriete om haar WK-titel te verlengen.

Derwael was best in de wolken over haar prestatie. Ze lukte over de vier toestellen samen een persoonlijke recordscore van 56.033 punten. Voor het eerst over de magische 56-puntengrens dus, dik drie tienden beter dan op de allroundfinale in Doha toen ze als vierde net naast het podium greep. “Ik kan mezelf echt niets verwijten. Ik heb alles goed gedaan zoals op training en ben blij met een record puntenaantal. Ik heb minder druk gevoeld dan tijdens de kwalificaties, toen ik niet alleen voor mezelf maar ook voor het team het beste wou brengen. Nu heb ik genoten van elke oefening die ik kon tonen.” 

Voor een medaille evenwel bleek de startwaarde op de sprong - haar minste toestel - niet hoog genoeg in vergelijking met enkele toppers, die ook over de andere toestellen stabiel tot uitstekend presteren. De Amerikaanse superster Simone Biles was zoals verwacht hors categorie,  maar ook de Chinese Xijing Tang, de Russin Angelina Melnikova en de Canadese Elsabeth Black presteerden iets completer dan Derwael allround. 

“Voor ik mijn laatste proef op de sprong moest doen, wist ik dat ik met een goede sprong zeker in de topacht zou eindigen”, zei Derwael: “Maar tegenover de rest weet ik dat ik met mijn startwaarde een punt verlies. Als ik echt naar de medailles wil toegaan, is de sprong nog mijn grootste werkpunt . Maar dat is niet altijd makkelijk om te trainen omdat ik een fragiele voet heb.”

Verslag Derwael per toestel in allroundfinale

Derwael begon op haar favoriete toestel, de brug met ongelijke leggers. Ze voerde haar routine nog een fractie beter uit dan in de kwalificaties, beloond met zes honderdsten meer en een score van 15.200 punten. Haar landing had nog iets zuiverder gekund. De eerste rotatie sloot Derwael af op de tweede plek, na de ongenaakbare Simone Biles die op de sprong 15.233 punten vergaarde.

BELGA

Tijd voor het meest stressvolle toestel dan: de balk. Derwael had hierop in de kwalificaties wat steekjes laten vallen. Om mee te dingen naar de medailles mocht ze zich hierop geen al grote fouten permitteren. En Derwael hield het hoofd koel. Ze voerde haar salto’s en drievoudige en tweevoudige pirouette met slechts enkele minieme evenwichtscorrecties uit. Na haar afsprong was ze zichtbaar tevreden met een glimlach. Met 17.733 punten won ze meer dan vijf tienden tegenover haar score vorige vrijdag en haalde ze exact hetzelfde aantal als in de allroundfinale vorig jaar op het WK in Doha.

BELGA

Niet onbelangrijk: in dezelfde tweede rotatie zag Derwael enkele medaillesconcurrentes de mist ingaan op de brug met ongelijke leggers. De Amerikaanse Sunisa Lee viel op de grond, en de Française Melanie de Jesus dos Santos ging zelfs twee keer plat met twee volledige punten aftrek. Bij de Russin Angelina Melnikova was de uitvoering op de brug wat slordiger dan we van haar gewoon zijn: haar score van 13.900 lag lager dan de 14.700 punten in de kwalificaties. Maar Melnikova had haar podiumkansen al enorm zien stijgen door een ijzersterke uitvoering op de balk.

REUTERS

Met nog twee toestellen te gaan – de grond en haar ‘mindere’ sprong – moest Derwael proberen haar tweede plek in het klassement te verdedigen. Niet eenvoudig. Op de grond heeft Derwael niet de hoogste moeilijkheidsgraad, maar net als in de kwalificaties (13.600 punten, goed voor een toestelfinale) deed ze haar uitvoering met veel aplomb. De jury honoreerde haar met 13.500 punten. In de tussenstand snoepte de Chinese Xijing Tang dankzij een uitstekende balkoefening de tweede plaats af van Derwael. 

BELGA

Met voor Derwael alleen nog de sprong te gaan - waar ze geen monsterscore op kan halen - zag het er naar uit dat ze haar podiumplek in de laatste rotatie zou moeten afstaan. Op de landing na voerde Derwael haar sprong wel goed uit, met een score van 13.600 op, waarmee ze afklokte op een totaalscore van 56.033. Nota bene hoger dan in haar allroundfinale van Doha vorig jaar, toen ze met 55.699 nipt naast het brons greep. Maar de concurrentie staat ook niet stil. In de laatste rotatie bouwde de Chinese Tang haar voorsprong op Derwael uit, en verwezen de Russin Melnikova via haar grondoefening en de Canadese Elsabeth Black met een excellente sprong Derwael naar de vijfde plek. Aan de primus inter pares viel niet te tornen: Simone Biles pakte in Stuttgart zoals verwacht ook het allroundgoud.

Herbeleef hieronder de finale

Photo News
REUTERS
BELGA
Photo News
Photo News
Photo News14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger De Bondt

  Een dikke proficiat Nina, je hebt in het verleden al dikwijls bewezen wereldtop te zijn. We mogen als Belgen fier zijn op jou. We gaan nog mooie dingen van je zien, doe zo voort.

 • Rudy Claes

  Proficiat Nina .... na Thiam sportvrouw van het jaar !

 • Larry Floru

  Proficiat

 • Gustaaf Dombret

  Geen medaille Nina maar voor ons won je goud. Je heb een super prestatie geleverd en heel hard je best gedaan. Zijn enorm fier op jouw, doe zo verder. ❤️

 • Gino Denil

  Na de balk stond ze 2e, ETIENNE BOECKX. En all round is het verschil tussen die 4 na Biles eigenlijk klein. Het hangt van details af. Als je - zonder twijfel - de beste bent zoals Biles dan heb je altijd ook een beetje de jury mee. Het blijft ten dele een subjectieve beoordeling. Een klein foutje wordt dan soms minder aangerekend.