Géén halve finale: Red Lions moeten na bloedstollende shoot-outs hoofd buigen tegen gastland India

Arthur Van Doren ziet zijn poging in 'sudden death' gestuit.
RV Arthur Van Doren ziet zijn poging in 'sudden death' gestuit.
De kwartfinale is het eindstation geworden voor onze Red Lions op de World League Hockey in het Indische Bhubaneswar. Voor 5.000 knotsgekke Indische fans was het gastland na zenuwslopende shoot-outs te sterk voor de Belgische hockeymannen. India, dat in groep B als laatste eindigde, pakt zo pas zijn eerste overwinning van het tornooi.

“Het thuispubliek zal opnieuw een rol spelen, zoals twee jaar geleden toen we India in de halve finales uitschakelden”, klonk het vooraf bij assistent-coach Philippe Goldberg. De Indiërs, die als laatste eindigden in hun groep met één punt, maakten het onze Red Lions effectief knap lastig. Was het die extra rustdag waar het gastland voordeel uit haalde? Het zou best kunnen. Amper één schotje richting doel bij de rust aan de kant van onze hockeymannen: de statistieken logen er niet om. 

India had de bovenhand en zag het lichte overwicht in het begin van het derde kwart bekroond met een doelpunt na balverlies van Loïck Luypaert. De Red Lions 1-0 in het krijt. En zo'n vijf minuten later zag de situatie er nóg benarder uit: 2-0 getekend Harmanpreet. Euforische Indische fans, die voor het eerst in het tornooi op voorsprong kwamen. Werk aan de winkel dus voor de Red Lions, die vervolgens bijzonder efficiënt omsprongen met hun eerste twee strafcorners. Luypaert zorgde op zijn eentje met twee treffers voor een 2-2-stand. Erop en erover zou je denken, maar niets was minder waar. India, ook al via een strafcorner, terug op een 3-2-voorsprong. Aan spanning geen gebrek. De manschappen van bondscoach Shane McLeod sleepten uiteindelijk toch shoot-outs uit de brand, maar daarin bleken de Indiërs het koelbloedigst (3-2).

Cédric Charlier zag tegen India "gebrek aan grinta"

 "We slaagden er niet in ons beste hockey te ontwikkelen en speelden met te weinig grinta", analyseerde Charlier. "We waren vijf procent minder dan in de andere wedstrijden, maar op dit niveau maakt dat het verschil. India had het geluk aan zijn kant, en stelde ons op tactisch gebied voor de nodige problemen. Wij vonden in balbezit niet de oplossing. Dat we minder recuperatietijd hadden dan de Indiërs na ons vorige duel kan meespelen, maar wil ik niet inroepen als excuus."

De Lions kregen de afgelopen jaren veel lof om hun spel, maar slagen er vooralsnog niet in een grote prijs te pakken. In de finale van World League twee jaar geleden, op de Olympische Spelen van 2016 in Rio en op het EK van voorbije zomer verloren de Belgen telkens de finale. "Deze vroegtijdige exit is dus opnieuw een les voor ons", stelde Charlier. "Maar ik verkies een pijnlijke uitschakeling in de World League boven een soortgelijke eliminatie op een WK of de Spelen."
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • René Van Halen

  Hockey is gewoon een idiote sport, waar het de bedoeling is de de voet van de tegenstander te raken om zo een strafcorner te krijgen. Dat heeft toch niets meer met sport te maken.

 • jean petermans

  Er is meer "te gek voor woorden" in het hockey, namelijk dat de meeste doelpunten gemaakt worden door een strafcorner, in voetbal zou dit betekenen dat veruit de meeste doelpunten worden gemaakt als gevolg van een penalty,,,, er moet dringend iets veranderen aan de regels

 • peter vandenbergh

  Waarvoor dienen die groepen ? Toch te gek voor woorden dat de laatste van een groep nog kan meedoen voor eindwinst ? Waarom vallen er geen twee af na eerste ronde ?

 • Marc Vinck

  Terug met de voetjes op de grond. Aan de meet worden de prijzen uitgedeeld.